HomeEducacióL'autonomia de les escoles prevaldrà per introduir els correbous als centres

L’autonomia de les escoles prevaldrà per introduir els correbous als centres

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre vol divulgar i promoure la festa dels bous a les escoles i instituts del territori.

L’entitat ha notificat ja als centres escolars que proposarà als equips directius un projecte concret per a transmetre als escolars, a través de xerrades, tallers o visites a les ramaderies, els valors culturals de la tradició i les condicions de benestar animal en què es desenvolupen els braus. També han d’enviar el projecte als Serveis Territorials d’Educació, la directora dels quals, Montserrat Perelló, ja ha confirmat a esta publicació que faran valer l’autonomia de centre i dixaran la decisió d’introduir o no els correbous a les activitats escolars a les mans de cada escola o institut.

La iniciativa pretén desmuntar el que les penyes consideren “falsedats i mentides” sobre el món dels correbous i les ramaderies de bous braus. També volen posar damunt de la taula l’impacte socioeconòmic de les festes amb bous als municipis ebrencs.

L’entitat anirà al Parlament i a les administracions superiors perquè, si es torna a legislar, totes les parts hi tinguen veu i no només els animalistes antitaurins. L’objectiu d’introduir els correbous a les escoles passa per explicar “la història, tradició i la cultura que les festes amb bous representen als pobles i ciutats” del territori. “Volem canviar la perspectiva que escampen les entitats animalistes i contar des de dins, amb la gent que ho viu, què és i què representa socialment i econòmicament per als nostres municipis”, ha dit nou el portaveu de l’Agrupació, Adolfo Lleixà.

Segons ha matisat el president de l’Agrupació, Santi Albiol, al Setmanari l’Ebre, no es tracta “en cap cas d’adoctrinar”. “Potser des de l’altra banda sí que estarien disposats a fer-ho per a que la gent no vaja als correbous”, afegix, i assenyala que volen explicar als xiquets i als jóvens “com s’ha arribat fins aquí”, fins a allò que avui en dia són els correbous, i posar l’accent en què hi ha “una activitat amb bous legal en un context català amb la legislació més estricta quant a benestar animal.”

 

L’amenaça abolicionista

A principis del 2020, nou entitats animalistes van crear la plataforma ‘Prou Correbous’ per a demanar que la proposta de resolució que va aprovar el 2019 la cambra catalana per a prohibir la festa dels bous es convertisca en una llei que faça desaparèixer els correbous.

Sustentaven la petició en una enquesta promoguda per la plataforma on un 75 % de la població donava suport a prohibir els correbous. La nova junta directiva de l’Agrupació vol que els grups parlamentaris voten amb la màxima informació sobre el fenomen si este torna a ser tractat a la cambra catalana, i treballarà perquè “se’ls mire amb uns altres ulls” fora del territori, perquè a l’Ebre tenen el suport d’ajuntaments i administracions locals. Amb relació als centre escolars, Albiol assegura que és una idea molt madurada i “meditada”, en què fa temps que treballen, i que inclou sortides escolars per a visitar ramaderies de braus.

També afirma que les penyes de la Comunitat Valenciana s’hi han interessat per a fer seu el mateix plantejament. La màxima responsable d’Educació al territori, Montserrat Perelló, hi obre la porta si els centres ho consideren oportú, i recorda que altres entitats estan proposant unitats didàctiques diverses sobre temes d’actualitat, com les energies renovables, o que ja se’n fan amb relació als parcs naturals a les escoles dels municipis que són dins de l’àmbit protegit.

“Cada centre decidix els projectes als quals s’adherix”, constata, més enllà dels projectes transversals que impulsa el Departament, com el lingüístic o la lluita contra el bullying i les violències.

S’estalvia l’opinió personal perquè primer vol veure el projecte de les penyes taurines i insistix que el Departament no s’hi posicionarà ni a favor ni en contra, però reconeix que qualsevol qüestió “pot ser interessant en l’àmbit pedagògic i d’aprenentatge segons com es plantege”, i en este cas podria funcionar “com a element festiu”. 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 24 = 27

Últimes notícies