La Denominació d’Origen Terra Alta ja compta amb la morenillo entre les varietats de raïm autoritzades al seu Plec de Condicions. Després de dotze anys de lluita en què el Consell Regulador de la DO Terra Alta va demanar reglamentàriament, i per unanimitat, a l’Incanvi de la Generalitat que s’incorporés la morenillo, una varietat de cicle llarg i autòctona de la Terra Alta, a la indicació geogràfica que garanteix l’origen i la qualitat d’un vi, el reconeixement ha arribat.
En plena pandèmia pel coronavirus, però assolint una reivindicació històrica de la DO Terra Alta. Des de divendres passat, la morenillo està referendada al Butlletí Oficial de l’Estat, està inscrita en el plec de condicions de la DO Terra Alta i a la llista de varietats recomanades i/o autoritzades. La prioritat de preservar les varietats de caràcter emblemàtic, símbols d’identitat i tradició de la DO Terra Alta, així com aprofitar la diversitat i singularitat del terrer van ser els motius que van portar el Consell Regulador a incloure esta varietat al Plec de Condicions.
Esta varietat de raïm negre és una varietat autòctona de la Terra Alta, de poc grau i poc color, molt fresca, i que aporta molta acidesa als vins, així com gran quantitat d’aromes primaris. Sovint és descrita amb complexitat i se’n destaquen diferents atributs: elegància, subtilesa, frescor, acidesa, especiat i delicadesa. Estos atributs sumats a la seua singularitat, faran una combinació perfecta amb les varietats negres més representades de la Terra Alta, com són la garnatxa i la carinyena.
La Cooperativa de Gandesa, Bàrbara Forés i En Moviment de Pili Sanmartín Ferrer (sense DO) de Gandesa, Celler Piñol i LaFou de Batea o Bernaví i Vins del Tros de Vilalba dels Arcs són alguns dels cellers que treballen en esta varietat negra.