La plaga de l’eruga del boix que afecta diverses zones del parc natural dels Ports ha desaparegut de la Terra Alta però ha empitjorat al Montsià, segons que ha informat el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), a partir de dades recollides pel Departament d’Acció Climàtica durant el 2023. El CREAF és un centre de recerca públic especialitzat en l’estudi de l’ecologia i la gestió dels ecosistemes forestals, terrestres i la biodiversitat.
L’eruga del boix és una espècie exòtica invasora de papallona nocturna que s’alimenta de les fulles de boix i pot acabar matant la planta. Esta espècie es va introduir a Europa per accident el 2008 i va arribar a Catalunya el 2014. La presència al parc natural dels Ports se va detectar el 2019 i les afectacions inicials se van observar a les comarques de la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià.
Les erugues són de color verd groguenc amb ratlles negres i taques blanques. La plaga és particularment preocupant perquè no té depredadors naturals i el control s’ha de fer de manera manual o amb l’ús de tractaments biològics.
Des de l’arribada de l’eruga del boix a Catalunya, l’excursionisme i d’altres sectors assidus al bosc han alertat de l’impacte d’esta espècie invasora sobre els boixos dels boscos. Ja fa uns anys que AlertaForestal, un projecte de ciència ciutadana del CREAF, recull estes observacions voluntàries per a fer el seguiment científic de la salut forestal dels boscos de Catalunya.
Enguany, a finals de juny, el CREAF va començar una nova campanya de crida ciutadana per a demanar que el màxim de persones hi participen com a sentinelles dels boscos, que identifiquen estes afectacions i aporten un granet de sorra en l’estudi de l’impacte de l’eruga del boix.
La crida és oberta a tothom i, per participar-hi, només cal compartir fotografies horitzontals d’un sotabosc amb boixos afectats per eruga del boix a través de l’enllaç app.alertaforestal.com.