HomeEconomiaLa planta de Cemex a Alcanar rep suport del MITECO per a...

La planta de Cemex a Alcanar rep suport del MITECO per a impulsar l鈥檈conomia circular

El Ministeri per a la Transici贸 Ecol貌gica i el Repte Demogr脿fic (MITECO) ha resolt la convocat貌ria per a la concessi贸 d’ajudes dins del Projecte Estrat猫gic per a la Recuperaci贸 i Transformaci贸 Econ貌mica (PERTE) d’Economia Circular, destinades a millorar la sostenibilitat i circularitat dels seus processos i consolidar un teixit industrial innovador, sostenible, competitiu i capa莽 de revertir els efectes d’una producci贸 lineal. Aquesta resoluci贸 reconeix i concedeix a Cemex una subvenci贸 per al seu negoci de ciment, per import de 4,8 milions d’euros, representativa del 35% del pressupost aprovat (que ascendeix a 13,7 milions d’euros) i que la companyia destinar脿 al desenvolupament i implementaci贸 del projecte 鈥楲2 Actuaci贸 transversal per a impulsar l’economia 鈥揑ncrement de l’efici猫ncia de la mat猫ria primera en la fabricaci贸 de ciment鈥.

La planta d’Alcanar (Tarragona) 茅s una de les tres plantes de Cemex que s’integra en aquest projecte amb el qual es busca reduir l’煤s de recursos naturals en la fabricaci贸 de ciment, disminuint la proporci贸 de cl铆nquer en el ciment, mitjan莽ant la incorporaci贸 d’una altra mena de materials descarbonatats, com a residus i pu莽olanes, sense afectar les seves prestacions.

El projecte es desenvolupar脿 tamb茅 en les plantes de ciment de Castillejo (Toledo) i Morata de Jal贸n (Saragossa). 鈥L’ajuda rebuda ens permetr脿 continuar avan莽ant en el nostre esfor莽 i impulsar la nostra estrat猫gia d’acci贸 clim脿tica Futur en Acci贸, en la qual l’economia circular 茅s un pilar clau. El projecte que el MITECO est脿 secundant a trav茅s del PERTE d’Economia Circular permetr脿 incrementar considerablement l’煤s de mat猫ries primeres alternatives en la composici贸 dels nostres ciments, reduint l’煤s de mat猫ries primeres naturals i reduir les emissions de CO鈧 en el proc茅s de fabricaci贸鈥, explica Benjam铆n Cabrera, director d’Operacions i Tecnologia del Ciment de Cemex a Espanya.

La reducci贸 en el consum de mat猫ries primeres d’origen natural es realitzar脿 per dues vies. D’una banda, s’optimitzar脿 l’aprofitament de diversos residus, a trav茅s de la seva valoritzaci贸 material, gr脿cies a analitzadors en l铆nia, que permetran optimitzar el mix d’aquests materials en el dosatge.

D’altra banda, amb la substituci贸 de mat猫ries primeres d’origen natural per a incrementar l’efici猫ncia de l’煤s de materials en la fabricaci贸 de ciment, com 茅s l’煤s de les pu莽olanes i calc脿ries pr猫viament activades, s’estima aconseguir una reducci贸 de m茅s d’un 25% de cl铆nquer per a la seva fabricaci贸.

Impuls a l’economia circular en l’empresa

En 2020, Cemex va posar en marxa la seva estrat猫gia i programa global, 鈥Futur en Acci贸鈥, per a aconseguir l’excel路l猫ncia en sostenibilitat a trav茅s de l’acci贸 clim脿tica, la circularitat i la gesti贸 dels recursos naturals, amb l’objectiu principal de convertir-nos en una empresa amb zero emissions netes de CO鈧 en 2050. Un rigor贸s pla d’acci贸 estructurat en 6 pilars, entre els quals es troba la economia circular, amb el qual es prioritza la innovaci贸, l’煤s sostenible dels recursos, la reducci贸 de la generaci贸 de residus o la reutilitzaci贸 de materials derivats de residus i el desenvolupament de productes f脿cilment reciclables.

Les solucions d’economia circular permeten abandonar el model econ貌mic lineal tradicional, basat principalment en el concepte 鈥usar i tirar鈥, reduint el volum de residus i la contaminaci贸, mantenint aix铆 mateix els materials i productes en 煤s durant m茅s temps i, en cas de ser possible, donant-los una nova vida a trav茅s de diferents tractaments. La implementaci贸 dels principis de l’economia circular comporta nombrosos beneficis, com la reducci贸 de la demanda de mat猫ries primeres d’origen natural o f貌ssil, la disminuci贸 de les emissions de carboni associades als processos de producci贸 i eliminaci贸 (dip貌sit en abocador), la creaci贸 de noves oportunitats comercials i la millora de l’efici猫ncia dels recursos. L’economia circular pot contribuir de manera rellevant al creixement econ貌mic i a la creaci贸 d’ocupaci贸, per a aix貌 la promoci贸 de la innovaci贸 i el desenvolupament de noves tecnologies i serveis resultar脿 clau.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

4 + 1 =

脷ltimes not铆cies