HomeSense categoriaLa planta de transferència d’envasos de l’Aldea gestionarà fins a 4.000 tones...

La planta de transferència d’envasos de l’Aldea gestionarà fins a 4.000 tones anuals

BAIX EBRE // La planta de transferència d’envasos, impulsada pel Consell Comarcal del Baix Ebre i situada al polígon industrial Catalunya Sud al terme municipal de l’Aldea, ha començat a funcionar en període de proves durant un parell de setmanes i, posteriorment, ja serà operativa.

La nova instal·lació donarà servei a tots els municipis del Baix Ebre i Montsià i tindrà capacitat per pretriar i transferir un volum de 4.000 tones d’envasos anualment. L’alcalde de l’Aldea, Xavier Royo; el president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), Joan Alginet i el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, han visitat avui la planta.

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre i el del COPATE han signat avui el document pel qual l’ens comarcal transfereix la gestió de la planta d’envasos al COPATE. La planta ha suposat una inversió de 657.112 euros, 350.000 dels quals finançats per Ecoembes, a través del seu conveni amb l’Agència Catalana de Residus, i de 307.112 euros aportats pel Consell Comarcal del Baix Ebre, a través del Consorci de Residus del Baix Ebre, actualment dissolt. L’obra de construcció ha anat a càrrec de l’empresa Edifisa Enter SL, mentre que el subministrament de la maquinària es va adjudicar a Amadeo Farell SAU.

La planta de transferència d’envasos disposa d’una àrea de descàrrega, una cinta transportadora metàl·lica equipada amb un espai de triatge i una estació compactadora. “Esta infraestructura millorarà la gestió dels residus al Baix Ebre i el Montsià i optimitzarà els recursos dels ajuntaments, ja que s’abaratirà el cost del reciclatge actual”, ha explicat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre. En aquest sentit, l’objectiu de la planta és millorar la qualitat dels envasos recuperats, la qual cosa serà possible amb la retirada dels impropis a l’àrea de pretriatge. La previsió és reduir la taxa d’impropis del 40% de mitjana actual a un 25%. “Esta actuació s’emmarca en les polítiques que impulsem des del Consell Comarcal per millorar la qualitat ambiental del nostre entorn”, ha afegit Faura.
A més de la reducció de la taxa d’impropis, la planta d’envasos implicarà una millora logística, ja que es reduirà el nombre de transports que es fan des del Baix Ebre i Montsià fins a la planta de triatge de referència, situada a Constantí.

Faura també ha destacat la bona ubicació de la planta d’envasos, situada a 500 metres de la carretera C-42 i al costat de les instal·lacions de gestió de residus del Baix Ebre (planta de recollida i transferència de residus sòlids urbans, deixalleria municipal i parc ambiental de l’Aldea). La nau ocupa una superfície de 943 metres quadrats i està ubicada en una parcel·la de 60.387 metres quadrats, que ha estat cedida per l’Ajuntament de l’Aldea. Per la seua banda, l’alcalde de l’Aldea ha valorat positivament el fet que un servei més s’instal·la a l’abocador del municipi, en aquest cas una planta que servirà per a optimitzar i ajudar a recuperar encara més els envasos.

Finalment, el president del COPATE ha explicat que l’explotació de la planta anirà a càrrec de la UTE FCC-Acciona desacord amb el contracte signat el 2018 amb l’empresa, a la qual se li van adjudicar totes les tasques operatives relacionades amb la recollida viària de residus municipals de 24 municipis de les dues comarques.

Actualment, la taxa de recuperació total de residus municipals del Baix Ebre i Montsià se situa al voltant del 52%. De fet, les dues comarques ebrenques són una de les zones del país amb major taxa de recuperació. “Les dades de reciclatge ens permeten constatar que estem per sobre de la mitjana, però el nostre objectiu és que la ciutadania del Baix Ebre recicle més i millorem les dades”, ha dit Alginet. La normativa en vigor marca que el 2025 la taxa de recuperació de residus arribe al 55%.

Pel que fa als envasos lleugers, el 2019 el COPATE va recollir 2.864 tones en el seu àmbit territorial d’actuació, la qual cosa suposava un 43% dels envasos generats teòricament pel consum. En aquest cas, la normativa europea determina com a objectiu pel 2030 la recuperació del 75% dels envasos generats.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

65 + = 69

Últimes notícies