Qüestió de temps. El debat sobre el futur de l’energia nuclear torna a estar de plena actualitat política a l’Estat. La proximitat del tancament dels primers reactors, segons el calendari del Govern espanyol, ha encès les alarmes, i s’hi ha afegit la preocupació per l’augment del preu de l’energia, el retard en la implementació de centrals de renovables i l’impacte econòmic en les àrees nuclears.
El Partit Popular ja ha anunciat que presentarà una proposició de llei (PL) per a allargar la vida de les centrals nuclears. Després que el Congrés dels Diputats aprovés la setmana passada una proposició no de llei (PNL) -una moció- per a prorrogar l’activitat dels reactors nuclears, el PP veu ara una oportunitat per a imposar al Govern el seu criteri sobre el mix energètic i fer palesa la falta d’una majoria sòlida a l’hemicicle.
La proposició no de llei va rebre els vots favorables del PP, Vox, UPN i les abstencions d’ERC i Junts, que van ser decisives per a la seua aprovació. El govern hi va votar en contra. La PNL, però, no té caràcter vinculant, mentre que la proposició de llei obligaria l’executiu a recórrer al veto per a poder desestimar la proposta, un fet que podria aixecar una forta polèmica a l’hemicicle. “Continuarem amb el que creiem que és de sentit comú, i que compta amb majoria parlamentària”, ha advertit ja el portaveu Borja Sémper.
Per l’aprovació de la PL seran decisius, de nou, els vots d’ERC i Junts. Els republicans ja han demanat la compareixença de la ministra de Transició Ecològica, Sara Aagesen, i li demanen explicacions sobre la seua estratègia per a fer efectiu “el desitjable tancament”, de les centrals nuclears. Des d’ERC s’han mostrat partidaris del tancament en els últims anys, però advertixen que la desconnexió de l’energia nuclear s’ha de fer “amb garanties” al mix energètic i també amb alternatives econòmiques per a les zones amb centrals nuclears. Actualment, més d’un 60 % de l’energia que es produïx a Catalunya és d’origen nuclear i s’obtè a Ascó i Vandellòs.
Des de Junts per Catalunya són més reticents al tancament nuclear, davant la manca d’energies renovables i la necessitat de comptar amb un mix energètic sòlid i fiable, que no estiga condicionat per la meteorologia. Menys convenient se veu encara l’abastiment energètic mitjançant línies d’alta tensió vingudes d’altres territoris de l’Estat. “Prescindir de l’energia nuclear, ara per ara, podria anar en contra de la sobirania energètica”, raonava la diputada de Junts, Pilar Calvo.
El Govern de Pedro Sánchez va fer públic el calendari de tancament de les centrals nuclears poques setmanes després d’arribar a la Moncloa. El primer tancament s’hauria de produir a 2027, a la central nuclear d’Almaraz, a Extremadura. Ascó I hauria de tancar el 2030 i Ascó II, el 2032. L’última central nuclear de l’Estat que tancaria seria Vandellòs II, el 2035.
les entitats hi diuen la seua La reobertura del debat sobre l’energia nuclear ha generat ja diversos comunicats de les entitats socials, tant a favor com en contra de la perllongació de la vida dels reactors nuclears.
L’entitat Renovem-nos, juntament amb diverses entitats ecologistes, ha avisat que el debat polític sobre el perllongament de la vida de les centrals nuclears més enllà del 2035 no pot suposar un “relaxament” en els objectius energètics ni justificar l’endarreriment en el desplegament de les renovables. Ha valorat que Catalunya està pagant una “paràlisi de deu anys en matèria energètica” que fa que les energies renovables només suposen el 14 % del mix elèctric, una dada que a la resta de l’Estat és del 56 %. Ha recordat que les centrals catalanes estan arribant a la fi de la seua vida útil i que les contínues aturades que patixen evidencien problemes de seguretat.
D’altra banda, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya ha demanat prorrogar les centrals nuclears fins més enllà del 2035 i accelerar el desplegament urgent de les renovables. En un informe, avisen que amb el tancament de les tres nuclears catalanes no hi ha garanties que l’energia que dixen d’aportar al sistema puguen ser substituïdes per altres sistemes ni pels cicles combinats de gas natural. “Catalunya s’enfronta a una reducció significativa de la potència disponible pel tancament de centrals nuclears i una implementació feble de renovables”, assenyalen.