HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLa Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, un projecte...

La Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, un projecte de país

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, van ser a les Terres de l’Ebre el passat 13 de maig per mostrar el seu suport, en nom del Govern de Catalunya, a la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre com un projecte de país.

La Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, en si mateixa, és un reconeixement que atorga la UNESCO, dins el programa Man & Biosphere, a territoris amb un gran valor ambiental i que desenvolupen activitats econòmiques i productives que respecten aquests actius naturals.

Els efectes del canvi climàtic porten a la Unió Europea a intensificar una estratègia de desenvolupament basada en la sostenibilitat, en maneres de fer que no requerisquen un excessiu consum de recursos ni produïsquen efectes nocius a l’entorn. Amb aquest objectiu, s’aprova l’agenda 2030 a l’ONU i els Objectius de Desenvolupament Sostenible com a marc de les estratègies de desenvolupament.

D’altra banda, la darrera crisi sanitària ha posat en valor la ruralitat, els espais oberts, un canvi en les destinacions turístiques buscades pels visitants; també s’ha incrementat el valor del producte de proximitat i la percepció que a casa nostra tenim uns productes agroalimentaris de molt alta qualitat.

Totes aquestes tendències en els hàbits i preferències van absolutament alineades amb el que som les Terres de l’Ebre, amb el que sabem fer perquè ho estem fent des de tota la vida. Hi tenim un sector primari amb una diversitat enorme: des del vi, passant per l’oli, cítrics, fruita dolça, verdures, arròs, musclos, ostres, peix… i així podríem continuar amb una llista llarguíssima. També hi tenim un sector de restauració i turístic molt enfocat en la terra, on combinem ruralitat i sostenibilitat amb modernitat, amb la modernitat, com deia abans, definida en les estratègies europees de futur.

Tot això és el que som i el que sabem fer millor que ningú. Ara cal que els mercats on volem vendre els nostres productes agroalimentaris, o als que volem seduir perquè ens visiten, ens coneguen i ens reconeguen, i per això necessitem una marca. I la marca Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre ens posiciona en aquest objectiu, ens posiciona i ens situa baix una marca amb prestigi, molt ben valorada a tot el món.

La Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre és un projecte de territori en positiu, que posa en valor les nostres fortaleses, que és una declaració d’intencions per quina aposta de desenvolupament fem i que no col·lisiona amb cap altre interès que puguem tindre.

El passat 13 de maig, amb el president i la consellera, iniciàvem una nova etapa de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, que aquest dissabte farà 9 anys. Una nova etapa en què el Govern de la Generalitat ens alineem per fer possible que aquest segell ens aglutine a tots sota un mateix paraigua per permetre’ns crear sinergies, ser més ambiciosos i, en definitiva, que els nostres sectors socioeconòmics es puguen guanyar millor la vida.

Quan parlem de Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, parlem de biodiversitat i sostenibilitat, però també parlem d’un patrimoni cultural, paisatgístic, material i immaterial que hem de preservar i que pot atraure un turisme d’una qualitat excepcional, turisme rural, de natura, d’enologia. Parlem de fer una transició energètica intel·ligent, sabent que hem d’anar-hi anant i que tots hi hem de contribuir, no menys que els altres, però tampoc més. Parlem d’educar, de generar una consciència col·lectiva encapçalada amb els valors que ens són nostres. Parlem, en definitiva, d’un model de territori.

Tenim l’oportunitat de dissenyar un territori que ens sigui atractiu. Atractiu per la gent de les Terres de l’Ebre i atractiu per a qui ens vulgui visitar.

I tot això ens ha de servir perquè els pagesos, mariners, artesans, la restauració, l’allotjament… es puguen guanyar més bé la vida. Però també ha de servir perquè els nostres joves se’n puguin anar a estudiar on vulguen i que, en acabar, vulguen i puguen tornar. Els necessitem, necessitem el seu talent i la seua visió, que no deixa de ser la més verda, la més lila, la més democràtica i la més oberta d’ara mateix, perquè el futur és seu i perquè el territori també ha d’acabar sent seu.

El compromís representat pel president i la consellera està ple de contingut, és el compromís amb el futur de les Terres de l’Ebre.

Albert Salvadó Fernandez
Albert Salvadó Fernandez
Delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 79 = 84

Últimes notícies