HomeSocietatLa Ribera d'Ebre en peu de guerra per la proposta del nou...

La Ribera d’Ebre en peu de guerra per la proposta del nou repartiment de l’impost nuclear

El Parlament modificarà la llei que regula l’impost nuclear i la seua repercussió al territori. A proposta del PSC, es destinarà als municipis de l’entorn nuclear el 50 % de la recaptació total de l’impost -uns 60 milions d’euros anuals- i s’amplia l’àrea de poblacions que es podran beneficiar del fons, que serà de 30 quilòmetres a la rodona de les centrals i que passarà a incloure municipis com Tortosa, Sant Jaume d’Enveja, Salou o Vila-seca.

Des de la Ribera d’Ebre, el consell d’alcaldes s’ha posicionat en contra de la modificació, ja que consideren que els fons s’han de centrar a reindustrialitzar els municipis que rebran un sotrac econòmic quan tanquen les nuclears.

La modificació de llei es tramitarà en els propers dies mitjançant la lectura única i, per tant, no admet esmenes dels grups polítics i està previst que passe a votació la setmana del proper 13 de desembre. La proposta ha estat presentada pel grup socialista, i des dels grups de Junts i En Comú Podem ja han anunciat que hi donaran suport. Així, previsiblement, quedarà aprovada pel Parlament amb majoria absoluta.

Des de Junts, fonts del partit han apuntat que la proposta “és bona per al territori”, ja que augmenta la partida que es destinarà al territori, que passarà de 24 milions d’euros anuals a 60. Per la seua banda, des d’En Comú Podem, el diputat Jordi Jordan -de Movem- ha assegurat, en declaracions a este setmanari, que “la proposta és bona” i s’hi donarà suport. “No ens costa reconèixer que la iniciativa de Lluís Salvadó va ser molt bona, i ara les aportacions que han fet els socialistes en milloren la repercussió al territori, i ens hi sumem”, diu Jordan.

La mesura, però, ha causat indignació i desesperació a la Ribera d’Ebre, que va convocar un consell d’alcaldes urgent per a este dijous, dia 17. La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, va destacar que “la proposta dels socialistes no s’ha consensuat amb cap ajuntament” de la comarca. També ha afegit que “la modificació tira per terra una faena d’anys, i també el desplegament del reglament, que es treballa des de fa nou mesos entre la Generalitat i el territori”, i ha lamentat que, amb la modificació, “no arribaran els primers fons ja l’any 2023, tal com estava previst”.

En la mateixa línia, l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha mostrat la seua “estupefacció” davant la proposta dels socialistes, que ampliaria la zona beneficiària de l’impost fins a municipis a un radi de 30 quilòmetres de les centrals. “El problema de la diversificació industrial no està, ni de bon tros, a Tortosa, Salou, Reus o Vila-Seca”, esgrimix Barbero.

L’alcalde ha afegit que “just en el moment que Ercros marxa de Flix, hem de veure com el fons nuclear que ens havia d’ajudar pot beneficiar municipis com ara Vila-seca on, de fet, Ercros ha optat per portar-hi gran part de l’activitat industrial que va tancar a Flix”.

L’increment de l’àrea beneficiària del fons nuclear farà que es passe de 13 a 37 municipis. Inclouria tota la Ribera d’Ebre, però també municipis com Tortosa, Sant Jaume d’Enveja o l’Ampolla, per la proximitat a la central nuclear de Vandellòs, però també arribaria a grans poblacions del Camp de Tarragona. “Veiem com la població beneficiària s’ha multiplicat per cinc, i que hem de competir amb grans ciutats per a rebre uns fons que havien de ser per a tenir igualtat d’oportunitats en uns territoris allunyats de les grans vies de comunicació com l’AP-7”, afegix Carim.

El primer secretari del PSC a l’Ebre, Manel de la Vega, ha matisat, però, que “el reglament de l’impost permetrà focalitzar les inversions”, i diu que “es podrà garantir que els tretze municipis més propers a les centrals reben almenys el 20 % de l’impost, tal com estava plantejat actualment, mentre que la resta es pot destinar a inversions a la resta de l’àrea”, sempre que es destinen a projectes d’impuls econòmic.

“No prenem ni un euro a les zones nuclears, sinó que evitem que el 80 % de la recaptació de l’impost marxe a Barcelona. Ara quedarà el 50 % a l’Ebre, i poblacions com Ginestar, Bot, Benifallet o Tortosa també se’n podran beneficiar, en menor mesura”, explica de la Vega.

Una altra de les modificacions de la llei fa referència a l’organisme que ha de gestionar el fons, que estarà presidit pels Ajuntaments d’Ascó i Vandellòs i que inclourà dos representants de cada Consell Comarcal afectat i també representants del teixit empresarial i sindical del territori i dos de la Generalitat.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 88 = 90

Últimes notícies