HomeMedi AmbientLa superfície de producció ecològica va créixer un 12% a Catalunya l'any...

La superfície de producció ecològica va créixer un 12% a Catalunya l’any 2020, més de 256.000 hectàrees

La superfície certificada de producció ecològica va créixer 12% a Catalunya l’any 2020, el que suposa més de 256.000 hectàrees, el doble del que hi havia fa 6 anys. Segons ha explicat la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, això suposa el 10% del total que hi ha a l’Estat i l’1% d’Europa. El conreu majoritari al país és la vinya, que ha pujat un 27,5% i suposa el 42% del total. En ramaderia ecològica s’han superat les 1.000 explotacions. Tot plegat és, segons Jordà, un reflex de la “sensibilització social” i d’un canvi d’hàbits creixent de la ciutadania per consumir aquests productes. I és que el 60% de la població catalana consumeix productes ecològics i un 34% ho fa de forma setmanal.

Malgrat que el 2020 ha estat un any marcat per la pandèmia de la covid-19, la superfície de producció ecològica a Catalunya ha augmentat, de la mateixa manera que també han crescut el nombre d’operadors ecològics. N’hi ha prop de 4.500, un 8,4% més que l’any anterior. El conreu majoritari és la vinya, representa un 42% del total d’aquest cultiu a Catalunya, i en ramaderia ecològica, s’han superat les 1.000 explotacions amb un increment d’un 23% dels caps de bestiar. Així mateix, ha pujat un 39% el volum d’arnes d’apicultura de producció ecològica.

Segons ha explicat la consellera Jordà en roda de premsa telemàtica des de la seu del Departament d’Agricultura, la indústria alimentària ecològica registra més de 2.4000 empreses, un 6,49% més que l’any passat, en els sectors de l’elaboració, la importació i la producció. L’any 2019, la producció ecològica va facturar per valor de 808 MEUR, un 16% més que l’any anterior.

La consellera també ha posat de manifest que la Unió Europea (UE) ha assenyalat la necessitat d’assolir un “pacte verd” entre institucions i ciutadania per fomentar el consum d’aquests productes. En aquest sentit, un element clau és el de treballar per un sistema alimentari “just” a través d’una estratègia orientada a la producció d’aliments sostenibles mitjançant la reducció de plaguicides, la millora del benestar i revertint la pèrdua de biodiversitat.

Per Jordà, aquestes xifres i objectius d’àmbit europeu suposen una “oportunitat econòmica” per al sector. En aquest sentit, ha recordat que el Departament ha executat plans d’acció des de fa molts anys i que enguany se n’impulsarà un de participació amb tots els agents per ampliar la producció ecològica del país. La previsió és que aquest Pla d’acció de la producció ecològica a Catalunya estiga llest el gener de 2023, quan entre en funcionament la nova Política Agrària Comunitària (PAC). Haurà de comptar amb la implicació d’altres departaments i administracions per aconseguir més efectivitat i transversalitat de les actuacions.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

68 + = 69

Últimes notícies