La lluita per la protecció i defensa del Delta arriba a Europa. Este dimarts, una delegació de la Taula de Consens i el Síndic de Greuges de Catalunya s’ha reunit amb les institucions europees per a analitzar la delicada situació que està patint el delta de l’Ebre. A més, estos dos organismes han traslladat a la Comissió Europea “clars indicis” d’incompliments de les directives ambientals europees al territori.
Les trobades s’emmarquen en el procés iniciat pel Síndic de Greuges arran de les greus afectacions que va tindre el temporal Gloria i amb l’objectiu d’analitzar les actuacions de les administracions públiques en la protecció de l’ecosistema davant l’emergència climàtica. Segons detalla Rafa Sànchez, director tècnic de la Taula de Consens, “recórrer a la Comissió Europea és una mesura de pressió”, tenint en compte les poques esperances que l’entitat diposita en el pla estatal, que encara està en espera de ser aprovat.
De les principals conclusions de les reunions, mantingudes amb l’equip del Defensor del Poble Europeu i una delegació de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, s’extreu que la Comissió estudiarà els possibles incompliments que s’estan produint de diferents normatives europees en zones d’especial protecció de la biodiversitat i, a partir d’aquí, determinarà les accions que s’hi poden portar a terme.
Incompliments
Des de la Taula de Consens denuncien tres línies principals d’incompliments. “La primera, i la més clara, és que caldria evitar el deteriorament dels hàbitats que hi ha a l’espai Xarxa Natura 2000 i fins i tot fer actuacions preventives. Tanmateix, la regressió fa que la superfície ocupada d’interès comunitari cada vegada es reduïsca més”, destaca Sànchez. En són exemples l’Illa de Buda o la de Sant Antoni, hàbitats que acabaran desapareixent si no s’hi actua prompte.
En segon lloc, el coordinador de la Taula de Consens apunta que, segons la mateixa Directiva Hàbitats europea, cal assegurar un determinat estàndard de conservació de les espècies que viuen a la Xarxa Natura 2000. “Hem fet una avaluació de la situació en què estan algunes espècies que habiten la zona, i moltes d’estes no arriben a l’estàndard marcat. I no només això, sinó que la tendència és anar cada cop a pitjor. S’està produint un incompliment flagrant d’esta directiva”, destaca.
Així mateix, Sánchez denuncia que la Directiva Marc de l’Aigua també es troba violada, ja que esta garantix la qualitat i el no deteriorament de les masses d’aigua. “Tan sols 3 de les 17 masses d’aigua del Delta superen l’estàndard europeu de qualitat a conseqüència de la pèrdua de superfície dels aiguamolls i l’entrada d’aigua salada”.
Pròxims passos
Des de la Taula de Consens, es mostren optimistes amb les reunions, que simbolitzen una nova “via directa de diàleg amb la Comissió per a aportar informació”. El següent pas, tal com detalla Jaume Castor, alcalde de Sant Jaume d’Enveja, és demostrar a nivell tècnic estos incompliments, perquè la Comissió puga valorar si s’inicia un procediment de sanció per incompliment o s’obliga les administracions de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya a complir amb estes normatives.
Castor, en declaracions a Ràdio Delta, valora les reunions com a “molt profitoses” per a posar de manifest a instàncies europees la “greu situació” que està patint el Delta, reconduir-la i arribar a la protecció que necessita el Delta de manera “urgent”. Durant les reunions també s’ha parlat sobre els fons Next Generation i “l’oportunitat històrica” que esta línia de finançament europeu pot suposar, amb inversions en mesures per a preservar l’espai litoral i aturar les conseqüències del canvi climàtic.