HomeSocietatLa Taula de Pesca Esportiva del Delta vol tenir representació al Consell...

La Taula de Pesca Esportiva del Delta vol tenir representació al Consell de Pesca continental

El sector de la pesca esportiva i recreativa del delta de l’Ebre ja té un òrgan des del qual fer sentir la seva veu davant de l’Administració.

El passat divendres, 30 de setembre, el Departament d’Acció Climàtica va constituir la Taula de Pesca Esportiva del Delta de l’Ebre, de la qual en formen part els clubs nàutics de Riumar, l’Ampolla i la Ràpita, l’Associació de Xàrters de Pesca, l’Associació de Pesca d’Amposta i la Societat de Pesca Esportiva Lo Fangar de Deltebre.

La Taula naix amb la voluntat de donar resposta a les demandes i necessitats del sector, que en el cas del delta de l’Ebre es veu afectat per diferents regulacions de pesca en molts pocs quilòmetres. Així, es veuen afectats per la normativa d’aigües marines interiors (badies), la d’aigües marines exteriors i també, des del passat mes de març, tot el tram final de riu entre Tortosa i la desembocadura està catalogat com a aigües continentals. De fet, esta nova regulació que afecta tot el tram baix de l’Ebre –abans considerat aigües marines interiors- ha generat molt de malestar entre el sector, ja que implica moltes limitacions i equipara la pesca al riu Ebre amb la d’altres zones de pesca continental, com poden ser els rius o llacs de l’interior de Catalunya.

“La realitat del Delta és totalment diferent a la d’un riu del Pirineu”, ha precisat en una entrevista a Delta.Cat Pepe Romañá, president de la Societat de Pesca Esportiva del Fangar i membre de la Taula. Entre les limitacions que es trobarien els pescadors, hi ha la prohibició de la pesca amb mort de les espècies eurihalines –peixos d’aigua salada que penetren al riu-, o la prohibició de l’ús del plom.

Este canvi en la normativa és un dels temes que hi ha actualment al damunt de la Taula de la Pesca Recreativa del Delta. De fet, en la reunió constituent del passat divendres, el sector va presentar ja les primeres aportacions i peticions perquè siguen presentades al Consell Assessor de la Pesca Continental de Catalunya.

La voluntat és que en la nova regulació s’hi incorporen excepcions per al delta de l’Ebre, com ara la inclusió de determinades espècies al llistat d’espècies no catalogades o introduir limitacions de cupatges o mides. “Aconseguir això ja seria una gran què, ja que ara no es pot pescar res al riu”, ha reconegut Romañá. De fet, l’Associació de Xàrters de Pesca ha calculat unes pèrdues, només esta temporada, de fins a 3 milions d’euros per les limitacions per pescar al riu Ebre.

En la primera reunió de la Taula de Pesca Esportiva del Delta, la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas Oleau, es va mostrar oberta a treballar per a unificar els tres àmbits de pesca. “Tenim normatives diferents i la voluntat és harmonitzar-les per a respondre a les necessitats i demandes dels pescadors i del territori i garantir els valors naturals i ambientals del Delta”.

D’altra banda, el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez Fernández, ha reconegut la important activitat econòmica que hi ha al darrere de la pesca esportiva i recreativa “Tenim pescadors esportius i una activitat econòmica molt important de xàrters que porten visitants de tot Europa, perquè es reconeix el delta de l’Ebre com una de les millors zones de pesca esportiva del Mediterrani i, salvaguardant l’ecosistema que tenim i els estocs de peixos, volem potencia al màxim les activitats de lleure i econòmiques, cosa que ens permetrà també rebre gent fora de temporada”.

Gómez, ha insistit que amb la constitució de la Taula es buscarà també tenir representació al Consell de Pesca Continental de Catalunya “per a poder traslladar esta idiosincràsia del Delta que no trobem en cap altre lloc de Catalunya”, ha conclòs Gómez.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 61 = 63

Últimes notícies