HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLa temor ha de canviar de bàndol

La temor ha de canviar de bàndol

És diumenge i ja estem de dol. Acaba de començar l’any, final de les festes nadalenques i del pont de Reis i ja hi ha dos dones assassinades presumptament per les seues parelles, a Cadis i Ciudad Real. Els presumptes assassins ja han estat detinguts, sí, però ja tenim les primeres víctimes mortals de la violència masclista d’aquest 2023.

Les dos primeres dones a enterrar després d’un any 2022 que ha acabat amb un desembre negre. Pareix que per a alguns la festa és agredir dones.

També en diumenge s’ha detingut un home de 35 anys per retenir i violar una menor al Penedès la nit abans, hi ha hagut pallisses a gais, etc. Violència masclista sobretot al voltant i als llocs d’oci nocturn, una vegada i una altra, sense parar.

Ho sento, lectores i lectors, crec que avui no seré políticament correcta.

Hi ha més lleis, hi ha més denúncies d’agressions, maltractaments, violacions, segrestos, però també hi ha més morts de dones. Fallen moltes coses, però sobretot falla un sistema que no està prou articulat ni decidit a protegir-nos.

Perquè, qui protegeix les denunciants o les maltractades? Una simple ordre d’allunyament? Quantes ordres d’allunyament s’han saltat violadors, maltractadors i assassins? Això és una camama.

Sento parlar molt d’educació, de canvis socials, de lleis, però no de protecció ni de mesures cautelaríssimes. Això és un estat d’excepció: ens estan matant i violant amb massa facilitat!

Si en un barri, en un poble o un carrer hi ha molts robatoris o assassinats, primer es parla d’educació? O primer es parla de seguretat ciutadana i de mesures de protecció?
Per què en els delictes contra les dones es parla quasi sempre d’educació, de lleis d’atenció a les víctimes? Qui creu que amb moltes declaracions (això sí, molt feministes) i moltes manifestacions, un delinqüent sexual o un maltractador s’aturarà?

Es parla massa de víctimes i no es parla tant d’aturar els delinqüents, de mesures efectives, preventives, cautelars, de seguretat ciutadana per atrapar i castigar els possibles delinqüents. Se’n surten massa sovint per una vora i això els deu envalentir.

¿Per què, sinó, fins i tot membres dels cossos i forces de seguretat de l’Estat van muntar una Manada per violar a Pozoblanco i a Pamplona? O per què un mosso de la BRIMO va agredir una dona trans? Jo penso que els agressors es creuen impunes.

L’educació i la reinserció és a llarg termini i és voluntària per als delinqüents: això és a posteriori, si és que acaben reconeixent els seus mals actes algun dia. També hi ha altres preguntes a l’aire sobre educació: per què algunes dones, també molt joves, se’n van amb killers musculats, amb perversos maltractadors i controladors? Per què accepten i toleren la submissió i els rols masclistes? Els mitjans i les xarxes, també eduquen, és clar, “maleduquen”.

Però jo parlo d’urgència, de prevenció real per evitar la proliferació de delictes contra les dones?

El que pega, viola i assassina es veu interpel·lat per manifestacions o declaracions? O actua per temor? Si els agressors estiguessen un bon temps en presó preventiva fins a l’esclariment de les proves i fins al judici estarien tan envalentits?

Els maltractadors que encara no hagin arribat a l’assassinat s’ho pensarien dos vegades. ¿Els possibles agressors de dones i LGTBI estarien es veurien tan impunes si hi hagués policies de paisà de bon veure a les zones d’oci i voltants per atraure’ls i enxampar-los abans d’atacar víctimes reals?

Es fa amb els lladres del metro o amb els presumptes terroristes per traure’ls de circulació, no?

I, sobretot, hi hauria menys víctimes i les dones es veurien més valentes i reconegudes, si obtinguessen una protecció directa i real només denunciar.

Jo no entenc de lleis ni de seguretat ciutadana, però tinc clara una cosa: la temor ha de canviar de bàndol.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

53 + = 56

Últimes notícies