HomeCulturaEl Museu de la Pauma de Mas de Barberans presenta més d’una...

El Museu de la Pauma de Mas de Barberans presenta més d’una vintena de cursos, tallers i activitats per a este 2023

El Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma de Mas de Barberans ja ha presentat la programació per a enguany: més d’una vintena de cursos, tallers i activitats que combinen tradició i contemporaneïtat i que enguany incorporen matèries primeres d’altres latituds amb l’objectiu que els amants de les fibres puguen explorar noves textures i maneres de fer. És el cas de l’escorça de bedoll, molt present en l’artesania nòrdica de la mà de dos artesanes escandinaves: la finlandesa Anelma Savolainen i la sueca Emma Dahlqvist. Totes dos van presentar peces a l’exposició Lookout del 2020, i este 2023 viatjaran presencialment al Mas per a oferir dos dels cursos del Fibrescampus del mes d’agost.

Com ja s’ha fet els últims anys, es manté l’experiència quinzenal d’A Llatar, el taller fix impartit el primer i últim divendres de cada mes per les artesanes del Museu, que difon l’ofici de la pauma i al qual s’ha d’afegir un curs o activitat mensual. El primer serà, al mes de febrer, l’Aplic Bosc, un taller impartit per l’artesana Marta Penina que proposa lligar un reguitzell de palets de vímet, olivera o qualsevol altra espècie arbòria a una carcassa metàl·lica. El seguirà, al mes de març, un element de l’artesania més utilitària i tradicional: un canyís, a càrrec de Pau Trepat. I gairebé tant tradicional i utilitari com el de Pau Trepat serà el taller que impartirà Joan Clop, al juny: Un Tamboret amb Cul de Bova, sens dubte la fibra vegetal més utilitzada a la zona del delta de l’Ebre per a encordar les cadires.

La Cistelleria Marinera amb Espart, a càrrec de l’artesana Elvira Serra, o el famós Cistell Perigord de l’artesà francès Corentin Laval, fet amb la tècnica de bouyricou, també estaran presents en la programació del Museu de la Pauma, sense dixar d’esmentar el taller nadalenc d’Artpauma, que passarà per erigir uns originals arbrets de Nadal.

Especialment interessant serà el taller Pintem i tenyim fibres cistelleres, a càrrec de Montse Catalán, que s’impartirà en part a la seua residència dels Reguers i que permetrà aprofundir en les principals plantes tintòries i les diferents maneres de fixar el color amb mordents minerals i tanins, una manera de tenyir 100 % natural.

Ampliació del Fibrescampus La pauma, que sempre té molt protagonisme per Setmana Santa amb el monogràfic que oferixen les artesanes locals d’Artpauma, enguany encara guanyarà més pes posicionant-se al Fibrescampus. Així una de les novetats més remarcables de la programació del 2023 és l’ampliació d’este espai de formació de caire internacional, on es passa de quatre a sis cursos, de dos dies cadascun, dos dels quals estaran dedicats a la pauma: el primer, el 28 i 29 de juliol, anirà a càrrec d’Antonio Rodríguez, que proposarà fer un recipient amb pauma trenada Plainting, amb pauma i flors de pauma. I l’altre tindrà lloc els dies 7 i 8 d’agost just l’endemà del Racó dels Artesans. La fira monogràfica de les fibres vegetals l’impartiran les artesanes d’Artpauma, i consistirà a elaborar un Cistell de Piscina.

Els altres cursos del Fibrescampus 2023 seran els dos de les artesanes escandinaves (30 de juliol i 1 d’agost) i dos que giraran al voltant de l’espart: un impartit per Simone Simons, que proposa crear diversos contenidors amb trenat en diagonal i amb trenat d’arna; i l’altre, una Cesta Cebera, una peça tradicional típica de la zona de la Manxa sota la batuta de l’artesà José Fajardo, coordinador del projecte de la Universidad Popular de Albacete. (2 i 3 d’agost).

Paral·lelament, fins a finals del 2023 es podrà visitar l’exposició Espart, disseny rural, a la sala d’exposicions temporals del Museu. Les inscripcions als cursos i tallers es poden fer a través de la pàgina web del Museu a partir del 12 de gener a les 17 h.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 8 = 16

Últimes notícies