HomeSense categoriaLa Terra Alta acollirà 30 nous aerogeneradors l’any vinent

La Terra Alta acollirà 30 nous aerogeneradors l’any vinent

La Terra Alta tindrà 30 nous aerogenerados l’any vinent. Estaran distribuïts en tres parcs eòlics als municipis de Vilalba dels Arcs, Batea i la Pobla de Massaluca. La Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre ha aprovat provisionalment el Pla especial urbanístic i s’espera que al juny de l’any vinent puguen començar les obres.

Els nous parcs estan inclosos a la Zona de Desenvolupament Prioritari (ZDP) VII, i la Generalitat els va adjudicar l’any 2010 a les empreses Gas Natural i Alstöm.

Els tres parcs eòlics tindran deu aerogeneradors cadascun, amb una potència de 3MW cada aparell. Els grups d’aerogeneradors s’instal·laran a les partides de Tres Termes, los Barrancs i Punta Redona i es distribuïxen al límit dels termes municipals de Vilalba dels Arcs, Batea i la Pobla de Massaluca. A més, el projecte també preveu la construcció d’una nova subestació elèctrica, una línia elèctrica de 132 kv i l’ampliació de la subestació elèctrica de la Fatarella.

Després del vistiplau de la CUTE, el proper tràmit que haurà de superar el parc serà l’aprovació de la Comissió de Política Territorial i Urbanisme de la Generalitat, i la signatura definitiva del consller de Territori. Un cop superat, els promotors ja podran sol·licitar la llicència per a començar les obres. Algunes fonts apunten que les obres podrien començar el proper mes de juny.

Els tres parcs de la Terra Alta seran l’única ZDP que s’haurà materialitzat, de les set que impulsava el govern de la Generalitat ara fa deu anys per a ordenar el desplegament de les energies renovables a Catalunya. Fonts de la patronal eòlica EòlicCat asseguren que “les condicions del vent a Zona de la Terra Alta la convertixen en un dels llocs més rendibles per a instal·lar parcs” de tot Catalunya, de manera que els parcs seran viables sense les primes a les energies renovables del govern.  

 

 

La reacció del territori

La Terra Alta acull actualment un total de 184 aerogeneradors, que representen gairebé el 25% dels que hi ha actualment a Catalunya.

Vilalba dels Arcs ja compta amb desenes d’aerogeneradors al seu terme municipal i està previst que l’any vinent s’hi puguen instal·lar 16 nous aparells. L’alcalde, Isidre Sampé, ha reconegut en declaracions al setmanari l’ebre que els parcs “ja generen un impacte al municipi” actualment, i reconeix que “la tramitació ja està avançada” però que vetllaran perquè “el desplegament no ocasione cap perjudici per al municipi”.

Actualment, Vilalba compta amb un pressupost d’uns 900.000 euros, i més del 30% prové dels impostos i els convenis provinents de l’activitat eòlica.

A la Pobla de Massaluca s’hi instal·laran els primers quatre aerogeneradors del municipi. L’alcalde, Antoni Ferré, també s’hi mostra favorable, ja que “actualment el municipi patix l’afectació visual dels parcs dels municipis veïns”. “Estem envoltats per una mitja circumferència de parcs eòlics sense rebre res a canvi. Ara, podrem rebre alguna compensació”, defensa Ferré. De fet, detalla que els ingressos de l’activitat energètica s’invertirien en un pla per a fomentar el turisme mediambiental i ecològic a la Pobla de Massaluca.

D’altra banda, des de l’Ajuntament de Batea es lamenta que els parcs s’hagen tramitat mitjançant un pla especial i no amb la modificació de les lleis urbanístiques de cada municipi, ja que, en el cas de Batea, el consistori no preveia la zona afectada com un lloc on hi puguen haver activitats industrials. També lamenten que la comarca de la Terra Alta ja estiga massificada d’aerogeneradors i això perjudique activitats com el cultiu de la vinya o el turisme.

El delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès i el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, asseguren que els tres alcaldes dels municipis afectats han acceptat la implantació dels nous parcs i han pogut negociar directament amb les empreses promotores. A més, reconeixen que el projecte “ja està molt avançat” i “ha superat quasi tots els tràmits”. Luz manté que “la Terra Alta ja té prou parcs eòlics en l’actualitat” i detalla que, com a alcalde de Gandesa, s’oposaria a “qualsevol iniciativa per a incrementar la implantació” al municipi.

Institucions com el consell regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta, el consell d’alcaldes i diverses entitats ecologistes han fet pública la seua oposició a la construcció de noves centrals eòliques a la comarca. n

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies