HomeSense categoriaLa Terra Alta es mobilitza contra la construcció dels dos nous parcs...

La Terra Alta es mobilitza contra la construcció dels dos nous parcs eòlics de Naturgy

TERRA ALTA // L’inici de la construcció dels parcs eòlics de Barrancs i Punta Redona ha causat una forta indignació a la Terra Alta. Entitats socials planegen noves mobilitzacions de cara a les properes setmanes i el consell regulador de la Denominació d’Origen retreu que, tot i haver presentat un contenciós contra la construcció dels nous parcs, tinguen el vistiplau per a començar les obres. Per la seua banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat el decret d’energies renovables com una garantia “contra la massificació eòlica”.

Calvet va argumentar, en una visita a Deltebre, que el Decret 16/2019 d’emergència climàtica garantix que no hi haja “grans concentracions” de centrals eòliques i solars fotovoltaics en un determinat territori. El conseller va reiterar que el Decret “funciona molt bé” i va subratllar el paper de la ponència d’energies renovables, “que avalua la concentració dels territoris i és un criteri que descarta alguns projectes presentats”. “A més, té garanties envers les administracions i el món local, té en compte el paisatge i la concentració de centrals en un territori”, va resumir.

Tot el contrari defensen a la Terra Alta, on es van rebre dotze projectes de noves centrals eòliques durant l’any passat i durant la passada setmana -tal com va avançar esta publicació- van començar les obres per a construir dos nous parcs eòlics. Es tracta dels parcs eòlics de Punta Redona i Barrancs, els únics que proliferaran amb la normativa de les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) del tripartit -anterior a l’actual decret- i aixecaran tretze nous aerogeneradors a la comarca: vuit a Vilalba dels Arcs, quatre a la Pobla de Massaluca i un a Batea (tot i que l’Ajuntament bateà encara no ha donat la llicència d’obres). Quan els dos parcs entren en funcionament durant el segon semestre de l’any, la Terra Alta es convertirà en la comarca amb més aerogeneradors de tota Catalunya, amb 161, que superarà el Baix Ebre, que actualment en té 159 en funcionament.

Davant esta situació, la nova plataforma Terra Alta Viva té previst organitzar noves mobilitzacions en les properes setmanes. L’entitat ha difós diversos vídeos i fotografies on argumenten que el nou parc eòlic de Barrancs afecta alguns espais amb restes de la Batalla de l’Ebre i també altres indrets amb interès paisatgístic. “La Terra Alta té un model econòmic i alguns vam venir de fora per les possibilitats que oferia la comarca, pel seu paisatge, la seua terra i la seua història”, lamenta Marco Bernaví, viticultor i un dels portaveus de Terra Alta Viva.

Des del Consell Regulador de la DO Terra Alta han lamentat que les obres puguen tirar endavant, tot i que hi haja encara un contenciós administratiu que no s’ha resolt en contra d’esta instal·lació. A la vegada, han lamentat la falta d’un moviment polític fort, encapçalat per tots els alcaldes, contra la massificació eòlica. “No hi ha un moviment tan clar com altres comarques, i per això arriben els projectes”, diu Núria Altés, una de les membres del Consell Regulador. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

74 + = 80

Últimes notícies