HomeSocietatLa Terra Alta vol recuperar l’ofici de pastor com una nova via...

La Terra Alta vol recuperar l’ofici de pastor com una nova via de diversificació econòmica

Aconseguir que nous pastors s’implanten a la comarca de la Terra Alta per a poder generar ocupació, diversificar l’economia i també netejar els boscos per a evitar la propagació dels incendis forestals. Són tres objectius en una nova iniciativa que recentment ha encetat el Consell Comarcal de la Terra Alta. L’ens comarcal treballa per a poder formar una subseu de l’Escola de Pastor de Catalunya, que té la seu a Rialp.

Tirant endavant esta subseu, els municipis de la comarca podrien recuperar vells corrals abandonats perquè puguen tornar-se a fer servir, especialment pels pastors que vulguen venir a la Terra Alta a fer les pràctiques o fins i tot per nous pastors que s’hi vulguen establir com una activitat regular. “La finalitat no és fer una altra escola sinó lligar convenis de col·laboració amb esta escola de Rialp per a ser subseus i espais col·laboradors. Un pastor que vulga venir a fer les pràctiques tindrà corral, lloc de pastura i convenis amb els ajuntaments i se li facilitarà la feina de desenvolupament a la mateixa Escola de Pastors”, explica Carles Luz, president del Consell Comarcal de la Terra Alta.

Martí Badoqui, pastor de Bot amb 214 caps de bestiar a càrrec seu, pastura des de fa uns mesos a la serra de Pàndols i Cavalls. La gestió forestal que s’hi va dur a terme, i les facilitats per a obtenir aigua que li han posat des de l’Agrupació de Defensa Forestal del Pinell de Brai permeten que les cabres siguen les encarregades d’acabar de netejar el sotabosc. Ara, la comarca de la Terra Alta, treballa perquè la prova pilot que s’ha engegat amb Badoqui siga un exemple per a altres municipis, un atractiu per a altres cabrers i sobretot un actiu per a atraure jovent i famílies que es vulguen establir a la Terra Alta.

Paral·lelament a la implantació de l’escola, també s’ha signat un conveni entre l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i la Comunitat d’Extremadura. Luz avança que la Terra Alta passarà a ser una de les zones catalanes per a desenvolupar la silvicultura, i pobles com Gandesa o Prat de Comte ja tenen terrenys preparats per a cedir. Amb els ramats no només es neteja el bosc sinó que permet ajudar a la promoció dels productes de km 0, sobretot la carn de cabrit i corder –un dels productes autòctons a la Terra Alta-, els formatges i la llet, o derivats de la llana. “La finalitat és incentivar l’economia circular”, defensa Luz.

Este projecte comptarà amb una línia d’ajuts econòmics del Ministeri d’Agricultura i serà un projecte únic a l’Estat, per a millorar la gestió forestal i augmentar la prevenció, sobretot en zones “descuidades durant anys” com és el cas dels municipis terraltins.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies