HomeSocietatLa URV crea una eina on consultar "els dies òptims" per practicar...

La URV crea una eina on consultar “els dies òptims” per practicar esports nàutics

Un projecte coordinat pel Centre del Canvi Climàtic (C3) del departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) està analitzant la variabilitat espacial i temporal dels recursos que el mar ofereix per practicar esports com surf, pàdel surf, rem o kite surf.

Es desenvoluparà una eina per prendre decisions “climàticament intel·ligents”, és a dir, es podrà consultar els dies més bons per practicar activitats de recreació nàutica. També permetrà fer campanyes de desestacionalització i desconcentració de l’activitat turística i promoure llocs i comportaments sostenibles. El projecte es fa en col·laboració amb l’Ajuntament de Calafell, però els resultats hauran de ser extrapolables als municipis costaners de tota la demarcació.

La primera fase del projecte TURLIT-ODS va començar fa mig any amb un estudi previ de la situació climàtica de la zona de Segur de Calafell i dels serveis que s’ofereixen al seu litoral. Els investigadors han identificat “els efectes del canvi climàtic”, com l’afectació a les platges de la urbanització de la primera línia de costa o la modificació del sistema dunar quan hi ha un temporal.

Tot i que l’oferta de les activitats turístiques marítimes es concentra sobretot al juliol i agost, l’equip investigador ha comprovat que hi ha altres mesos en els quals és possible la pràctica d’estes activitats, com el setembre on es pot practicar pàdel surf.

Divendres es farà una jornada amb empreses i particulars interessats en la pràctica d’estes activitats esportives i de la informació obtinguda es dissenyaran els indicadors, calculats amb una metodologia que ha desenvolupat l’equip, on intervenen dades atmosfèriques, oceàniques, també algunes sobre aspectes socials. Els resultats es compartiran en una plataforma, una pàgina web d’accés públic amb informació de servei per poder prendre decisions.

L’esportista podrà conèixer, per exemple, quins s’espera que siguen els dies òptims per fer un esport marítim concret tenint en compte, entre altres aspectes, el nivell d’expertesa. També l’administració pública podrà decidir si organitzar o no un esdeveniment esportiu al mar en una època determinada consultant quina és la tendència climàtica que s’espera per a la temporada. Així mateix, les empreses que promouen activitats turístiques podran desestacionalitzar i desconcentrar la seua oferta. El projecte promou que es facen activitats “amb el mínim impacte possible al territori”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 1 =

Últimes notícies