HomeSense categoriaLa xarxa de fibra òptica de la Generalitat cobrirà el 75% de...

La xarxa de fibra òptica de la Generalitat cobrirà el 75% de la població tarragonina el 2022

TERRES DE L’EBRE // La xarxa de fibra òptica de la Generalitat cobrirà el 75% de la població tarragonina el 2022. Aquest dilluns s’ha signat el conveni pel desplegament al Camp de Tarragona, l’Ebre i Baix Penedès en el període 2021-2022, aprofitant la xarxa viària de la Diputació. “Multiplicarem per 2 els quilòmetres fins ara desplegats, per 3 el número de polígons connectats i per 4 el nombre de municipis connectats”, ha afirmat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. L’acte, celebrat a l’Auditori de la Diputació, ha reunit més d’un centenar d’alcaldes, telemàticament. En representació seva, l’alcalde de la Febró, on hi viuen 16 persones, ha destacat la importància d’evitar el desequilibri territorial i el despoblament.

És el poble més petit del Baix Camp i un dels tres més petits de Catalunya. Amb un cens de 42 habitants -però en realitat n’hi viuen 16-, el seu alcalde, Joan Carles Santos, valora positivament la signatura del conveni, una notícia molt esperada en el món rural. “De totes les mancances de viure al món rural, la manca de connectivitat és una de les més rellevants; l’arribada de la fibra òptica donarà una empenta al territori i esperem que sigui una realitat ben aviat”, ha dit Santos.

“La Febró, Bot o Bonastre, els municipis més petits són els més beneficiats, prioritzem els pobles que no tenen cap connexió”, ha remarcat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó. Actualment 26 municipis de les comarques tarragonines tenen accés a la fibra òptica. Amb aquest conveni entre ambdues administracions, la fibra arribarà a 81 municipis més, de manera que, un total de 107 pobles tarragonins tindran accés a la xarxa pública d’alta velocitat.

Això suposa el 75% de la població de la demarcació. S’aprofita el traçat de les carreteres de titularitat de la Diputació: en total hi haurà més de 1.000 quilòmetres de canalitzacions sota les cunetes. Així, la taxa de cobertura de població amb fibra òptica passarà del 43% a finals del 2020, al 65% en acabar el 2022. De cara a l’any 2023 es cobriran els municipis de més de 50 habitants i per a la resta de petits nuclis, es buscaran “opcions alternatives” -com per exemple la inalàmbrica.

 

33,7 MEUR d’inversió

Aquest conveni preveu una inversió total de 33,7 milions d’euros entre el 2021-2022 per fer ampliar la xarxa de fibra òptica a la demarcació de Tarragona. D’aquests, la Generalitat, a través del Departament de Polítiques Digitals, invertirà 26.870.000 euros, i la Diputació de Tarragona n’injectarà 6.900.000 euros. “Avui fem un salt no només quantitatiu sinó també qualitatiu en aquesta estratègia de país”, ha refermat el conseller Jordi Puigneró.

La inversió servirà per estendre 636,70 quilòmetres nous de fibra òptica, concretament 460,37 quilòmetres per part del Departament de Polítiques Digitals i 176,34 quilòmetres per part de la Diputació, que se sumaran als 390 quilòmetres ja existents. “És un desplegament ambiciós on els recursos ja estan aprovats, però la feina no s’acaba aquí, l’últim impuls serà el 2023 per poder arribar a tots els municipis, ha conclòs Puigneró.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 6 =

Últimes notícies