HomeJustíciaL’ACA proposa una pròrroga estèril de 12 mesos perquè la Generalitat puga...

L’ACA proposa una pròrroga estèril de 12 mesos perquè la Generalitat puga retirar el monument

El monument franquista a la Batalla de l’Ebre, com va avançar esta publicació, no podrà ser retirat en cap cas l’estiu del 2023 i, molt probablement, tampoc el següent, ja que el TSJC encara està allargant les diligències en la instrucció del recurs contra la descatalogació del monòlit, en haver demanat un informe sobre el valor artístic del monument. El fet que este recurs s’haja de resoldre abans que els altres dos presentats pel Corembe -contra la llicència d’obra atorgada per l’Ajuntament i contra la competència de la Generalitat per a desmantellar el monument- i que les sentències no seran fermes i es podran recórrer, fa pensar en un procés judicial més enllà de l’estiu del 2024, i la retirada s’ha d’escometre a l’estiu perquè és quan baixa menys cabal pel riu i es pot instal·lar una gran grua a la mateixa llera.

Els treballs previs a la retirada -es va fer un primer estudi geotècnic i encara caldria fer-ne un segon- van ser suspesos cautelarment per una jutgessa de Tarragona i van dixar acumulació de graves a la llera del riu.

el cúmul de graves pot esperar Fonts de Justícia de la Generalitat asseguren que no han rebut cap requeriment de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per dixar la llera com estava abans de l’actuació i fonts oficials de la mateixa CHE han explicat a esta periòdic que “els cúmuls de grava estan sent inspeccionats per l’ACA [Agència Catalana de l’Aigua] i que es considera que “es pot esperar que es resolguen els recursos”.

Les mateixes fonts, però, matisen que, en haver-se exhaurit el termini donat a la Generalitat per a escometre la retirada, “l’actuació està pendent que se li atorgue un nou termini per a la retirada del monument”. L’expedient ha estat tramitat per l’ACA, i l’autoritat hidràulica catalana ha enviat una proposta de resolució a la CHE en què planteja una pròrroga de 12 mesos. Atenent a les previsions de resolució dels tres recursos judicials, un any serà del tot insuficient perquè es puguen iniciar els treballs si finalment ho avala la justícia.

Per la seua banda, fonts de Justícia de la Generalitat no han volgut avançar si la futura llei de memòria històrica abordarà específicament el cas del polèmic monument tortosí, tot i que han donat per fet que, com a norma recopilatòria i actualitzadora de tota la legislació en matèria de memòria, abordarà la retirada de símbols franquistes. Segons, les mateixes fonts, tot i que la nova llei va ser anunciada l’estiu del 2018, encara s’està treballant en l’avantprojecte, i per això el Departament no vol avançar res sobre el contingut concret. n

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 3 =

Últimes notícies