TERRES DE L’EBRE // L’Associació Catalana de Municipis (ACM) lidera, des de fa anys, l’aposta municipalista per la sostenibilitat energètica i en la mobilitat, fomentant accions concretes per tal que els ajuntaments tinguen al seu abast un ventall de serveis i opcions per implementar models sostenibles, verds i poc contaminants. En l’actual pla de mandat de l’entitat, aprovat el passat mes de febrer, la lluita contra l’emergència climàtica es configura com una de les 3 màximes prioritats municipalistes, al costat de la qualitat de vida i la prosperitat econòmica.
És per això que en el catàleg de la Central de Compres de l’ACM l’oferta de vehicles elèctrics i híbrids ha augmentat considerablement i ho fa fet, a més a més, amb un èxit important. Després de dos anys i mig de funcionament del primer acord marc de mobilitat sostenible s’han subministrat 857 vehicles a les entitats locals, dels quals el 37% han estat elèctrics i el 31% híbrids. El canvi ha estat molt satisfactori atès que en l’anterior acord marc es van subministrar 362 vehicles en 4 anys dels quals el 95 % eren dièsel i el 5 % benzina.
El president de l’ACM, Lluís Soler, destaca aquesta aposta per la sostenibilitat que fa l’entitat municipalista a través de les compres agregades. I afegeix que en l’actual context post Covid-19 “la reactivació socioeconòmica només serà possible des de l’agenda verda: descarbonització de la mobilitat, transició energètica i economia circular”.
Coincidint amb la cloenda de la Setmana Europea de la Mobilitat l’ACM ha iniciat la licitació del segon acord marc de mobilitat sostenible amb una major participació de la mobilitat elèctrica i híbrida. Alhora, també s’ha incorporat el criteri de la sostenibilitat al nou acord marc de maquinària tècnica, que ha comptat amb una molt bona rebuda per part del món local. La maquinària tècnica elèctrica ja suposa el 27% dels serveis adquirits pels ens locals i l’híbrida arriba al 10%. La previsió és que el creixement de la maquinària tècnica sostenible vaja en augment de manera substancial fins a arribar, com ha passat amb els vehicles, a superar els combustibles fòssils.
Paral·lelament l’ACM també ofereix elements d’eficiència energètica en l’enllumenat públic amb una important demanda dels ens locals del país, sent fins a 117 els que en fan ús. Des de la central de compres de l’ACM també es posa a disposició dels ens locals la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles, la instal·lació de calderes de biomassa, contractes d’energia verda…
El municipalisme català també s’ha bolcat en la setmana europea de la mobilitat, que clou aquest dimarts, i on s’hi han sumat 200 pobles i ciutats de Catalunya, organitzant fins a 500 activitats de conscienciació, debat, estudi i promoció de la mobilitat segura, verda i sostenible.
Des de l’ACM es reitera l’aposta decidida per un model sostenible, ètic i ecologista per tal d’afrontar la crisi climàtica que marcarà els pròxims anys i que requerirà un canvi de paradigma important i que el món local ha de poder encarar amb suport i garanties.