HomeEducacióL’Agenda Rural catalana es presenta a l’Ebre com una “eina d’equitat territorial”

L’Agenda Rural catalana es presenta a l’Ebre com una “eina d’equitat territorial”

Esta setmana s’ha presentat l’Agenda Rural de Catalunya al territori ebrenc, en una sessió que va comptar amb una cinquantena de representants institucionals i del teixit socioeconòmic.

Es tracta d’un document fruit de la participació de més de 1.200 persones i més de 350 entitats, que han identificat 892 actuacions -275 de les quals prioritàries i 59 d’estratègiques- per a millorar la qualitat de vida i les oportunitats de les zones rurals.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha defensat que l’Agenda Rural “és una eina imprescindible d’equitat territorial”, especialment, aquí, “a les Terres de l’Ebre, on tenim vuit municipis de menys de 500 habitants i 25 de menys de 2.000”. I també ha reivindicat que ja s’hi està treballant “des del Fons de Transició Nuclear, la Reserva de la Biosfera, el hub d’economia blava, el nou model hospitalari, la gestió forestal o el desplegament de la fibra òptica”.

Amb l’agenda a la mà, es tracta de començar a fiscalitzar les conselleries per si ja estan duent a terme estes actuacions, o com i quan preveu assumir-les. Així ho ha apuntat Oriol Anson, secretari d’Agenda Rural, que assenyala que els diferents departaments a qui s’assignaran estes 900 actuacions hauran de respondre “quin compliment fan o en faran, i com ho preveuen fer, si a curt o a llarg termini”. El seguiment i control el farà la comissió interdepartamental sobre despoblament rural, presidida per Acció Climàtica. “Hi surt la fibra, les comunicacions, els serveis de salut i d’educació, però també hi surt la gestió territorial, el medi ambient, el sector primari i el benestar de les persones; tot el que necessita el territori rural perquè la gent tinga condicions per a viure-hi”, ha remarcat Anson.

En concret, l’Agenda reclama 208 actuacions per a assolir el repte de Benestar i millora demogràfica, i garantix “els drets socials i uns serveis dignes, en un món rural viu”. 130 actuacions formen part del repte de la Transició Ecològica a favor de l’economia circular una implantació justa de les renovables o millores de la biodiversitat.

També definix 58 actuacions que han de millorar la connectivitat del territori, la mobilitat i el transport públic, l’accés al món digital i l’estat de les xarxes elèctriques; 189 actuacions que han de permetre avançar en el sistema agroalimentari i apropar el país a la “sobirania alimentària” amb ajuts a les empreses, foment de l’emprenedoria i el relleu generacional o el cooperativisme; 91 accions que estan pensades per a la gestió forestal i l’aprofitament econòmic de la forest; 144 accions que són per a innovació i dinamització econòmica i social en zones rurals: i finalment, 56 actuacions que són per a la millora de la governança i la participació del món rural en espais supramunicipals.

Pioners a Europa L’Agenda Rural de Catalunya és la primera que fa una regió europea, seguint el marc de referència de la iniciativa del Parlament Europeu per fer l’agenda rural europea. n

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + = 3

Últimes notícies