L’Ajuntament d’Amposta calcula que la crisi generada per la covid-19 pot acabar suposant una factura de 850.000 euros a les finances municipals. Són els càlculs del que pot deixar d’ingressar en impostos, tributs i serveis suspesos arran del coronavirus, sumats als recursos destinats a pal·liar la situació de famílies i teixit productiu local. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, preveu les principals repercussions entre els mesos d’abril i maig, però en alguns casos concrets es poden acabar allargant tot l’any i, en qualsevol cas, condicionaran el pròxim pressupost. Tot plegat, a més, sempre i quan els governs espanyol i català mantinguin les aportacions ja compromeses. Tomàs, de fet, els ha reclamat que injectin més recursos als municipis.
Les mesures fiscals aprovades en els primers moments de la crisi, amb la supressió de rebuts municipals per serveis que no es prestaven –cas de l’ocupació de via pública o la taxa d’escombraries als comerços- ja suposa una factura mensual d’uns 120.000 euros, segons apunta l’alcalde. “Calculem que gran part dels rebuts seran els corresponents entre març i maig, però cal sumar allò que preveiem que s’allargarà”, ha anticipat. En concret, els 40.000 euros mensuals de la piscina municipal o el Centre de Tecnificació Esportiva, les instal·lacions del qual havien d’aportar enguany uns 300.000 euros acollint les estades d’esportistes i seleccions estrangeres a l’estiu, una xifra que ara es pot quedar en la meitat un cop ja es dona lla temporada per “perduda“.
A tot això, cal afegir les aportacions que el consistori ha fet, destinant recursos previstos que inicialment estaven previstos per obres o clavegueram. Són 60.000 euros per a ajuts al lloguer de les famílies –una xifra que Tomàs preveu ampliar en breu amb 50.000 euros més-; 15.000 euros per al programa de suport per a la compra d’aliments ‘Tiquet fresc‘ –que també disposarà de més recursos-; així com uns 200.000 destinat als autònoms –un ajut lineal de 500 euros en cada cas- que puguin acreditar una reducció de la facturació i que s’ha de materialitzar a principis del mes de maig.
La suma de tots aquests conceptes ascendeix a uns 875.000 euros, “partint de la base” que tant l’Estat com la Generalitat mantindran totes les aportacions econòmiques ja compromeses amb els municipis i s’acabin mantenint les previsions de recaptació. “Si l’Estat digués que no ens pot donar tot el fons de participació enguany i ho baixa un 30% això és un milió d’euros. Serà insostenible. Però si hem de tancar amb dèficit ho farem, no hi veiem problema. Si ara algú ha de donar la cara, s’ha d’endeutar i ha de ser deficitari han de ser els ens i administracions locals perquè el poble ho pateixi menys”, subratlla.
Tomàs es mostra comprensiu amb el fet que el govern espanyol estigui, en aquest estadi inicial, “centrat a donar suport a les famílies i les empreses, que és el que toca”, però creu que “arribarà el moment” que doni “liquiditat als ajuntaments”, com les primeres administracions a prendre mesures per major capacitat de maniobrar i proximitat amb la ciutadania. No entén que l’autorització d’utilitzar els superàvits d’exercicis anteriors generi encara dubtes a Madrid.
Tot i la necessitat de liquiditat -entre d’altres capítols, l’Ajuntament ha de fer front mensualment al pagament d’un milió d’euros en salaris i, en l’actual situació de paralització de bona part de l’activitat municipal, no es planteja aplicar cap ERTO-, la capacitat econòmica de l’ens no trontolla, segons l’alcalde. Sosté que la gestió dels últims anys ha deixat un important romanent de tresoreria i tenen encara pendents de cobrament aportacions de la Generalitat o subvencions del fons FEDER. “Si ens paguessin tot el que ens deien estaríem en una situació òptima: capacitat econòmica en tenim”, assegura.
En qualsevol cas, el govern municipal ja assumeix que haurà de tancar l’exercici amb números negatius respecte els pressupostos aprovats i que el coronavirus acabi condicionant de forma seriosa la previsió d’ingressos així com la recaptació en els comptes per a l’any vinent.