L’ajuntament d’Amposta des de l’àrea de Desenvolupament Econòmic, ubicada a l’edifici de Lo Sindicat, continua apostant en liderar polítiques innovadores, en este cas amb el projecte Agroemprèn, dirigit al sector primari.
Conjuntament amb el Centre de Resiliència Climàtica d’Eurecat, des del consistori s’han sumat al programa Primer del Departament d’Empresa i Treball, una iniciativa que subvenciona una incubadora de projectes innovadors amb base tecnològica i d’especialització territorial. “Quan la Direcció General d’Empresa va treure la convocatòria, al mes de març, vam veure una oportunitat per ajuntar-nos amb Eurecat i altres actors per triar endavant un projecte innovador en matèria agroalimentària”, deia l’alcalde, Adam Tomàs, qui afegia que “Agroemprèn té l’objectiu de modernitzar, innovar i tecnificar el sector primari, tot amb la voluntat de retenir talent i fer cada cop més competitiu aquest sector”.
Altres agents implicats en el projecte seran l’Escola Agrària, Agroxarxa d’Unió de Pagesos i altres iniciatives empresarials emprenedores del territori. Este és l’únic projecte de les Terres de l’Ebre que s’ha presentat a la convocatòria de Programa Primer 2022 i compta amb una dotació de 60.000 euros.
Agroemprèn va dirigit a persones emprenedores que no tinguen moltes nocions en el sector, però que vulguen formar-se; així com a les que ja compten amb certs coneixements i volen emprendre i innovar en la seua forma de treballar; i d’altres que tenen una empresa en funcionament i estudien explorar noves línies. Segons Tomàs, el projecte treballarà en la formació des de quatre punts: les oportunitats i necessitats del mercat en el sector primari, la sostenibilitat en l’agricultura, la tecnologia i transformació digital en el sector i la gestió empresarial, emprenedoria i innovació en l’àmbit.
El coordinador de l’àrea de Canvi Climàtic d’Eurecat i director científic del Centre en Resiliència Climàtica, Carles Ibáñez, es mostrava satisfet de la col·laboració: “És el primer projecte que es materialitza com a col·laboració amb l’Ajuntament d’Amposta, membre fundador del Centre de Resiliència Climàtica, per això a Eurecat jugarem un paper important pel que fa a la part formativa i de mentoria”.
Ibáñez destacava que “augmentar la competitivitat i l’adaptació dels pagesos, sobretot els joves, incorporar els elements digitals, l’agricultura de precisió o els models de negoci i sostenibilitat són temes crucials, no només per adaptar els cultius al canvi climàtic, sinó perquè és un actiu a l’hora de comercialitzar els productes”. Amb este plantejament es pretén captar projectes i persones que puguen resoldre o respondre reptes globals (ODS) i territorials, des de la demanda de producte ecològic al mercat a un tractament de la terra més sostenible o la innovació en processos més eficients i menys contaminants.
El programa consisteix en 100 hores de formació gratuïta i subvencionada, que es realitzarà tant en línia com presencial, i inclou mentories amb projectes innovadors del territori. Es tracta d’una formació complementària a altres programes d’acompanyament de l’emprenedoria (com podria ser els de Catalunya Emprèn o els propis de l’Escola Agrària) i específic per als projectes del sector. La formació i les mentories tindran lloc entre els mesos d’octubre i desembre.