HomeEconomiaL’Ametlla de Mar és el municipi ebrenc on és més car comprar...

L’Ametlla de Mar és el municipi ebrenc on és més car comprar un habitatge

L’Ametlla de Mar, amb un preu mitjà de 1.947 euros per metre quadrat, és el municipi més car de la regió de l’Ebre per a comprar un habitatge, segons l’últim informe publicat este octubre pel portal immobiliari Idealista. L’informe de preus d’Idealista oferix una estimació mensual del preu mitjà dels habitatges en oferta per compravenda, però no reflectix el preu final de transacció mitjà real, sinó que servix com a indicador de tendències del mercat.

A les quatre comarques ebrenques se mantenen diferències significatives entre els preus dels municipis de la costa i els de l’interior, amb els primers al capdavant pel que fa al cost per metre quadrat. A continuació de l’Ametlla de Mar se troba l’Ampolla amb un preu de 1.790 euros per metre quadrat, seguida d’Alcanar amb 1.543 euros, el Perelló amb 1.401 euros i la Ràpita amb 1.370 euros. Estes localitats, amb nombroses urbanitzacions que encarixen el preu mitjà, continuen a la vegada sent les més sol·licitades per la situació costanera i amb una oferta d’habitatges orientada tant al mercat local com a segones residències.

Per contra, els municipis de l’interior mostren preus molt més baixos, com és el cas d’Ulldecona, on el metre quadrat se troba en els 499 euros, la xifra més baixa de la regió, seguida de la Sénia, amb 549 euros. Esta tendència es relaciona amb una menor pressió de demanda, especialment en comparació amb les zones turístiques, i amb una oferta d’habitatges orientada a la població resident.

Pel que fa a les dos principals ciutats de les Terres de l’Ebre, Tortosa i Amposta, s’observa una lleugera diferència en els preus per metre quadrat, amb un cost de 834 euros a Tortosa i de 926 euros a Amposta. Tot i que els preus són comparables, la capital del Montsià manté una posició lleugerament superior. A Tortosa, la mitjana del preu de l’habitatge es manté relativament baixa, en part, per l’existència de nombrosos pisos a la venda situats al nucli antic, molts dels quals tenen un valor de mercat molt reduït. Estes propietats solen tindre preus inferiors en comparació amb altres zones de la ciutat, ja que es tracta d’habitatges antics que, sovint, necessiten una important rehabilitació. La concentració d’estos immobles al centre històric afecta la mitjana general del preu per metre quadrat, fent que Tortosa presente una oferta immobiliària atractiva en termes de preu, però amb l’inconvenient de requerir inversions addicionals per part dels compradors que desitgen modernitzar els habitatges.

Evolució interanual

En termes d’evolució interanual (d’octubre de 2023 a octubre de 2024) i segons les dades reportades pel portal Idealista, el preu de l’habitatge a Tortosa ha augmentat un 10,7 %, mentre que a Amposta el creixement ha estat més modest, amb un 6 %.

A nivell global, destaca l’increment de preus significatiu en municipis com Roquetes, amb un augment interanual del 34,7 %, i l’Aldea, amb un 32,6 %, mentre que localitats com Flix i l’Ampolla han registrat una lleugera baixada, amb un descens de l’1 % a l’Ampolla i del 0,8 % a Flix, mentre que Ulldecona ha experimentat una caiguda més destacada, del 13,4 %.

D’altra banda, l’anàlisi dels preus mitjans de venda d’habitatges d’obra nova a Catalunya mostra una notable diferència entre les diverses regions del territori. Segons les dades oficials disponibles a data 2022 i facilitades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el preu mitjà a les Terres de l’Ebre se situa en 1.085,64 euros per metre quadrat, gairebé una tercera part del preu mitjà de l’àrea metropolitana de Barcelona, que arriba a 3.244,29 euros per metre quadrat.

Esta variació en els preus posa en relleu les desigualtats territorials en el mercat immobiliari català. L’àrea metropolitana de Barcelona lidera el rànquing de preus, molt per sobre de la mitjana catalana, que és de 2.617,42 euros per metre quadrat. En segon lloc, tot i mantindre una distància significativa respecte de l’àrea metropolitana, hi ha l’Alt Pirineu i Aran, amb un preu de 2.540,26 euros, seguit del Penedès, amb 2.251,17 euros per metre quadrat.

Les comarques de l’interior, com les Terres de l’Ebre i Ponent (1.194,40 euros), presenten els preus més baixos de Catalunya. Altres regions com les Comarques Centrals (1.502,69 euros), el Camp de Tarragona (1.998,09 euros) i les Comarques Gironines (2.089,54 euros) també registren preus inferiors a la mitjana catalana, però clarament superiors als de les Terres de l’Ebre.

Per comarques, al Baix Ebre el preu mitjà de venda d’habitatge de nova construcció va experimentar un notable increment del 13,55 % en el 2022, situant-se en 1.240 euros per metre quadrat, en comparació amb els 915 euros de l’any anterior. Este augment ha marcat el nivell més alt de la dècada i representa una clara recuperació després de la caiguda registrada durant els anys de la pandèmia.

L’evolució de preus al llarg de l’última dècada mostra fluctuacions importants. Des de l’any 2013, quan el preu mitjà era de 934 euros, se va observar una tendència a la baixa fins a assolir el mínim de 719 euros el 2017. A partir d’aquí, els preus han anat augmentant amb un increment sostingut, destacant especialment el fort repunt del 2022.

Pel que fa al preu mitjà de venda d’habitatges de segona mà va experimentar un augment moderat del 4 % durant el 2022, situant-se en 1.169 euros per metre quadrat, en comparació amb els 1.124 euros de l’any anterior.

Augment al Montsià

A la comarca del Montsià, segons les dades d’Idescat, el preu mitjà de venda
d’habitatge de nova construcció ha registrat un fort augment del 20,1 %, passant de 610 euros per metre quadrat el 2021 a 733 euros el 2022. Les dades dels darrers deu anys mostren una trajectòria inestable en els preus d’esta comarca, amb valors que van arribar fins als 839 euros per metre quadrat el 2017, i descensos notables, com els del 2021.
A la Ribera d’Ebre el preu ha baixat un 5,43 %, passant de 810 euros per metre quadrat el 2021 a 766 euros el 2022. Esta caiguda s’inscriu en una dècada amb variacions accentuades que van des dels 1.004 euros per metre quadrat el 2013 fins a mínims de 541 euros el 2019.

El preu mitjà a la Terra Alta s’ha mantingut estable en 1.049 euros durant el 2022, sense cap variació respecte a 2021. Esta estabilitat contrasta amb les fortes variacions que ha caracteritzat l’evolució dels preus a la comarca en l’última dècada. Les xifres mostren un ascens significatiu a partir de 2017, quan els preus se trobaven en 480 euros per metre quadrat, fins a arribar a un pic de 1.125 euros el 2019.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 55 = 63

Últimes notícies