HomeSense categoriaL'antic col·legi de Sant Josep, una altra oportunitat de ciutat

L’antic col·legi de Sant Josep, una altra oportunitat de ciutat

És evident que a poc a poc s’està veient com l’aposta per la rehabilitació dels edificis antics i en desús ha de ser una de les puntes de llança de la nostra ciutat. Tenir més de 2.000 anys d’història ens ha deixat un llegat que hem de saber aprofitar i transformar i deixar enrere la nostàlgia pessimista del famós “vam ser” per convertir-la en un “serem” gràcies a tanta història que tenim. De fet, a tot Europa l’avantguarda es troba sobretot en la transformació d’edificis vells que han quedat obsolets quant a usos, però que continuen existint i cal saber aprofitar-ho. És una qüestió de sostenibilitat i també de singularitat tenint en compte que vivim en un món globalitzat i que les peculiaritats es posen cada cop més en valor.

És en aquest context i pensant en el futur que, des de Movem Tortosa, com venint dient des de fa uns anys, tenim clar que cal ser creatius i posar-nos a treballar a partir d’aquestes premisses. Les nostres propostes de presentar la candidatura de Tortosa a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, avalada pel mateix Federico Mayor Zaragoza, la rehabilitació de les muralles i fortificacions, la compra del Mas del Bisbe o la rehabilitació del Balneari del Porcar, que fa pocs anys volien destruir per fer-hi pisos, són alguns dels exemples de propostes que hem aportat al ple de l’Ajuntament, que primer s’han rebutjat però que finalment s’han iniciat, almenys en part. Idees fresques i en positiu que hem donat generosament a la nostra ciutat.

Ara, però, en volem llançar una altra, que fa temps que estem treballant i que pensem que és altament interessant. Pensem que és l’hora de recuperar per a la ciutat l’antic col·legi de Sant Josep. És hora perquè l’edifici està cada dia més malmès -i sort en tenim de l’associació d’Amics dels Josepets que fa anys que lluita perquè no es deteriori del tot-, atès que quan un edifici deixa d’estar en ús comença a entrar en una decadència irreversible si no s’actua. No ens pot passar com tants altres edificis que hem deixat perdre i, finalment, s’han hagut d’enderrocar o quan s’han intentat recuperar els costos ja eren inassolibles. Però també és ara el moment perquè Tortosa entra en una nova etapa on es necessiten noves idees i nous projectes de ciutat. Cal dinamitzar Tortosa, rellançar-la, després d’haver perdut 2.300 habitants en els darrers 10 any i d’haver-se esgotat molts projectes que van nàixer als anys 90 i 2000. Cal fer Tortosa més atractiva i moderna, també de cara als joves. Oberta al país, amb una ambició sana, essent una ciutat mitjana però que pot molt més del que és ara. I l’antic col·legi de Sant Josep té, al nostre entendre, molts ingredients per poder ser una peça clau en aquesta Tortosa del futur que somiem.

Des de Movem, a priori, veiem que l’edifici està situat estratègicament al costat de la muralla medieval del Rastre (de les més altes de la ciutat), així com als peus del fortí modern de Bonet. Ambdós muralles que també hem de recuperar i potenciar dintre del circuit que sempre hem defensat des de Movem Tortosa. Altrament l’edifici té una piscina exterior en un paratge gairebé idíl·lic, que pren valor després d’haver-nos quedat sense piscina d’estiu arran de l’infortunat i electoralista enderrocament de l’olímpica que existia fins fa poc a l’Estadi i haver-nos quedat sense una instal·lació d’aquest tipus. També, per altra banda, la nau que aglutina la residència dels operaris, amb molt bon estat, podria esdevenir un alberg turístic de titularitat municipal, ideal en un indret com és el que es troba el col·legi. I de la resta de l’edifici, amb tot allò que encara sigui recuperable, pensem que caldria crear un gran centre d’art contemporani, tenint en compte totes les disciplines existents i que ens potenciés com a ciutat en més referent en aquest sentit. Sales per a bucs d’assaig, sales diàfanes per a la creativitat artística  i sales d’exposició i de formació generarien un equipament de ciutat que podria esdevenir una nau capitana de la nostra ciutat. Segurament aquests usos o d’altres, sempre consensuats amb el món cultural i social, generarien una il·lusió en molta gent i sobretot esperança perquè, com deia en el principi, Tortosa té molt de passat que hem de saber convertir en futur. Nosaltres ho tenim clar i continuarem movent la ciutat en aquest sentit.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 4 =

Últimes notícies