HomeSense categoriaL’Arxiu Comarcal del Baix Ebre digitalitza 30 anys de ‘La Voz del...

L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre digitalitza 30 anys de ‘La Voz del Bajo Ebro’ i ‘Ebre Informes’

TERRES DE L’EBRE // Des de fa anys, l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, està duent a terme una important tasca de difusió del seu fons hemerogràfic, a partir de digitalitzar i posar a l’abast telemàtic la premsa històrica.

A la web xacpremsa, el Servei d’Arxius del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s’hi pot trobar un ampli ventall de publicacions periòdiques conservades als arxius comarcals. Hi estan disponibles més de mil capçaleres que corresponen a un milió tres -centes cinquanta mil planes. En el cas de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, hi ha, en estos moments a disposició dels usuaris, amb el seu corresponent cercador, un total de vint capçaleres que representen 156 mil planes i que corresponen a l’11,5% del total que es pot trobar en este web.

La potència d’este fons fa que siga un dels més consultats en comparació amb la resta de la xarxa d’arxius, amb una mitjana de 5.000 visites anuals i unes 200 mil planes consultades.

Doncs bé, en este llistat de capçaleres de premsa tortosina que comença el 1882, com són: El Correo de Tortosa; Diario de Tortosa; El Correo de las Familias; El Eco de la Unión; El Estandarte Católico; El Ideal; El Independiente; El Nuevo Diario; El Orden; El Pueblo; El Radical; El Restaurador; El Tiempo; Heraldo de Tortosa; La Verdad; La Veu de la Comarca; Lluita i Unión Patriotica; s’hi ha afegit estos dies dos més, representants de la nova etapa de després de la guerra civil: ens referim a La Voz del Bajo Ebro i a Ebre Informes. De La Voz del Bajo Ebro ja estan operatius, en la pàgina xacpremsa, des de l’any 1957 fins al 1978, i d’Ebre Informes, des del 1978 fins al 1986. No oblidem que tant un com l’altre setmanari són els precedents de l’actual setmanari l’ebre, que representaria esta darrera i actual fase de la premsa de les Terres de l’Ebre.

Cal valorar esta nova aportació en la mesura que cobrix un espai que quedava buit en la informatització de l’hemeroteca i que, d’esta manera ajuda a completar el panorama ric i extens de la premsa local. Va ser la iniciativa i perseverança d’Enrique Bayerri com a director de l’Arxiu Municipal de Tortosa el que es constituís el 1923 la secció de l’hemeroteca i que compta  avui amb més de cent capçaleres de premsa que van des del primer periòdic tortosí de 1845 (El Ebro) fins als de l’actualitat, als quals cal afegir els centenars de títols de revistes de caràcter local de les diferents poblacions de les Terres de l’Ebre.

Per a Ximo Rambla, editor gerent del setmanari l’ebre, poder tenir accés al fons documental dels dos setmanaris de referència al territori no és un fet intranscendent, “perquè poden donar fe dels centenars de persones que han passat per la nostra redacció al llarg dels anys per a consultar els volums enquadernats. Al final ningú millor que aquelles publicacions, de les quals som continuadors, per a entendre la nostra història recent”. Per a Rambla ha resultat clau el paper del director de l’Arxiu Comarcal, Albert Curto, per a arribar a aconseguir-ho, “és una persona molt sensible al paper que juguen els mitjans de comunicació de proximitat com a actors econòmics i socials, i l’animem que puga completar la digitalització dels dos setmanaris fins al dia d’avui”.

Són milers de pàgines que ara podran ser consultades des de qualsevol aplicació mòbil, amb la possibilitat d’anar comprovant com aquelles dos publicacions basades en l’amateurisme es van anar transformant fins a arribar a tenir productes d’altíssima qualitat, “eren dos maneres d’apropar la informació a la gent, en molts casos bilingües, i que amb el pas dels anys van convergir amb l’actual setmanari l’ebre, que en pocs mesos arribarà al seu número 1.000 i als vint anys de vida”. Amb el primer tram digitalitzat dels dos setmanaris els ciutadans podran comprovar l’evolució de les Terres de l’Ebre des de diversos  punts de vista perquè durant les primeres dècades les línies editorials dels dos setmanaris que s’editaven a la ciutat de Tortosa eren ben diferents.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies