HomeSocietatL'edifici que alberga la planta de tractament de fangs del pantà de...

L’edifici que alberga la planta de tractament de fangs del pantà de Flix serà preservat per captar empreses químiques

FLIX // L’edifici de 13.000 metres quadrats que alberga la planta de tractament de fangs per a la descontaminació de l’embassament de Flix es preservarà perquè pugui acollir empreses del sector químic. La societat estatal Acuamed, l’empresa Ercros i l’Ajuntament han arribat a un acord per evitar que la nau sigui finalment desmantellada, com tots els equipaments, un cop acabades les obres. La idea és poder-la utilitzar en l’estratègia de reindustrialització del municipi per captar i acollir activitats que es vulguin establir al polígon químic d’Ercros. Les obres de descontaminació ja han iniciat el compte enrere final amb el reintegrament progressiu a l’Ebre de l’aigua del recinte de palplanxa, que serà desmantellat els pròxims mesos.

Va costar uns quants milions d’euros construir-lo. Ara, desmuntar-lo i enviar-lo a la ferralla, estant en bones condicions, ens semblaria una llàstima“, ha apuntat a l’ACN l’alcalde de Flix, Francesc Barbero. De fet, el destí de l’edifici aixecat per la societat estatal Acuamed, responsable de les obres de descontaminació, havia de ser el mateix que el de tota la resta d’equipaments instal·lats o construïts: el desmantellament un cop acabades les feines, segons recollia el mateix projecte. 

L’acord a tres bandes ha de permetre, un cop acabi el desmuntatge en marxa de la planta de tractament de fangs que acull al seu interior, donar-li una “vida més enllà” de la funció per a la qual va ser construït. “És un edifici de grans dimensions, amb molta alçada de sostre: qualsevol indústria hi cap“, ha subratllat Barbero, convençut que l’estructura esdevindrà un “actiu” important en l’estratègia de reindustrialització de la zona, impulsada juntament amb la Generalitat i Ercros.

El plantejament és que, un cop completat definitivament el projecte de descontaminació, l’edifici situat dins del polígon químic i al costat de la factoria d’Ercros, passi a mans passi de la companyia perquè pugui ser ofert a empreses del sector perquè hi desenvolupin les seves activitats. Per les seves característiques, amb 13.000 metres quadrats de sostre i una alçada de quinze de metres, podria acollir processos molt diversos. “Per usos no serà. Aquí potser no hi estem acostumats, però moltes activitats químiques es fan arreu del món en ‘indoor’, de fet“, elabora l’alcalde flixanco.

Últims mesos d’obres

Mentrestant, els treballs de descontaminació que executa l’empresa pública estatal Tragsa per encàrrec d’Acuamed, enfilen ja el compte enrere final. Fa un parell de setmanes es va iniciar el procés de reintegració al riu Ebre d’aigua de l’interior del recinte de palplanxa que ha estat objecte de la neteja. Es fa a un ritme de 600 metres cúbics cada hora, d’acord amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua. Per garantir els nivells a l’interior de l’estructura i evitar que la seva integritat es pugui veure afectada per la sobrepressió d’un buidatge, es bombeja aigua de més amunt a l’interior del recinte. Al mateix temps, tota l’aigua que es troba confinada se segueix fent recircular i depurant, procediment que ja s’estava duent a terme durant els treballs gràcies l’estació depuradora instal·lada.

En unes setmanes és presumible que l’aigua del recinte acabi prou diluïda i sigui apta per reingressar al riu en les condicions que fixin la CHE i l’ACA“, explica Barbero. A partir d’aquest moment, segons han confirmat també fonts d’Acuamed, es procedirà a desmantellar ja el palplanxa i permetre que el mateix procés de corrents naturals de l’embassament permeti que l’aigua acabi tornant definitivament al curs de l’Ebre. La previsió és que aquest moment arribi entre finals de gener i principis de febrer. 

En aquest context, l’alcalde de Flix confia que el desmantellament total del recinte de palplanxa, la part “més visible i cridanera” de l’actuació, pugui ser una realitat a l’estiu. “És qüestió d’uns quants mesos d’arribar-hi i arribar-hi bé, sobretot“, tot remarcant l’obsessió del consistori de prioritzar la finalització del projecte de forma adequada i “amb garanties totals” que tant els residus com l’aigua quedin descontaminats més enllà de terminis temporals.

Guanyar un nou accés públic al pantà

Al marge dels treballs pròpiament dins de l’embassament, l’abocador de Racó de la Pubilla, que ha rebut els 800.000 metres cúbics de llots tòxics extrets del fons del pantà després del seu tractament, es troba ja “pràcticament clausurat“, pendent dels últims treballs, segons ha precisat Barbero. En aquest sentit, un dels últims serrells de l’actuació encara també pendent és la finalització de l’espai de la riba del pantà on s’han desenvolupat les tasques i que es troba més pròxim al nucli urbà. 

L’Ajuntament té la voluntat d’aprofitar les estructures de protecció que s’estan habilitant per “guanyar” un nou accés al “riu de dalt“, la riba de l’embassament, amb un camí per sobre de l’escullera, revegetat amb plantes autòctones, que enllaçaria amb una pista de pesca riu amunt. La idea és consolidar les rampes d’accés a l’espai on es trobava la draga. “Tenim molta activitat lúdica i esportiva al riu de baix, al pas de barca i entorn, però cap a l’espai fluvial del riu de dalt, a l’embassament que arriba als preus de la presa de  Riba-roja d’Ebre i esperem també posar-ho en valor“, ha tancat.
 

Redaccio ACN
Redaccio ACN
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + = 10

Últimes notícies