HomeMedi AmbientLes alcaldies accedixen, cinc anys després, a cofinançar la lluita contra la...

Les alcaldies accedixen, cinc anys després, a cofinançar la lluita contra la mosca negra

El 2019, l’aleshores president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), Joan Alginet, va posar damunt de la taula la necessitat que els ajuntaments contribuïsquen a l’estabilitat pressupostària dels tractaments contra la mosca negra que es fan al riu entre Ascó i Camp-redó. Cinc anys després, entre reserves, reticències i controvèrsia, totes les alcaldies del Baix Ebre, per una banda, i les de la Ribera d’Ebre, per l’altra, han arribat a un acord per a posar-hi diners, sota l’amenaça de reduir el nombre de tractaments amb larvicida al riu, ara amb Ivan Garcia com a president del COPATE.

El desembre del 2022, la Generalitat va blindar la lluita contra el mosquit i la mosca negra amb un conveni fins al 2025, amb una assignació de 3.597.280 euros. Això atorgava estabilitat al combat i enguany el pressupost garantit, junt amb les aportacions de les Diputacions de Tarragona i Lleida, és de 434.808 euros. Els últims anys els tractaments han pogut començar al febrer, quan el metabolisme del simúlid encara és lent i vulnerable, i s’han pogut fer sis o set tractaments, però enguany el context d’increment de preus dels productes i d’allargament de la temporada d’afectació pel canvi climàtic, apujava una volta més la necessitat d’una aportació dels ajuntaments que fins ara no s’havia materialitzat en el cas de la mosca negra. Amb el mosquit, els Ajuntaments beneficiaris dels tractaments sí que hi posen la seua part. Tot i això, enguany el COPATE, després de fer una auditoria, va proposar una fórmula suposadament més equitativa i ajustada a les hectàrees tractades de cada comarca contra el mosquit, i les alcaldies del Montsià, algunes de les quals se senten perjudicades, encara no han arribat a un acord per a validar-la. Segons ha explicat el president del Consell Comarcal del Montsià, Sergi Guimerà, dilluns hi ha una nova reunió del consell d’alcaldes per a intentar desencallar la situació i confia que prevaldrà la voluntat política de solucionar la qüestió. El COPATE va fer una proposta tècnica de nou repartiment d’obligacions, però de moment no convenç tothom, malgrat que caldria fer més dels quatre tractaments de l’any passat -més enllà de l’agost- en el tram final de la temporada turística.

Però el que sí que s’ha resolt, una mica contra pronòstic, a darrera hora i sota la pressió de la responsabilitat política d’una reducció del nombre de tractaments que pogués revifar el problema de la mosca negra després d’uns anys de control i bonança, és la contribució financera del Baix Ebre i el Montsià, cadascú amb un plantejament diferent. “El COPATE els va presentar una proposta, però ells podien fer la distribució que vulguessen i així ha estat”, manifesta Ivan Garcia. El que comptava és que el Baix Ebre aportés 26.135 euros; la Ribera d’Ebre, 21.824, i la Diputació de Lleida -els municipis del Segre no són consorciats del COPATE-, una aportació suplementària que en este cas no està garantida. Això afectaria només els tractaments al Segre i al Cinca.

A les Terres de l’Ebre, els principals arguments pels quals no volien pagar per a contribuir a la lluita contra la mosca negra, segons alguns alcaldes i alcaldesses i fonts coneixedores del cas, eren que ho consideraven excessiu, perquè creien que estava massa ponderada la variable dels quilòmetres de façana fluvial i perquè també reclamaven implicació de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

Reticències superades

Finalment, però, les resistències s’han vençut i dimecres, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Toni Gilabert, va expressar, “content i orgullós”, que s’havia arribat a un acord a través del qual es tindrà en compte tant el nombre de quilòmetres de façana fluvial (25 %) de les dos bandes de riu com el d’habitants (50 %), més un 25 % que es repartix equitativament entre tots els pobles que estan a menys de cinc quilòmetres del riu. Tortosa haurà de pagar prop de 10.000 euros, mentre que Paüls i Alfara, en pagaran uns 750.

A la Ribera d’Ebre, en el consell d’alcaldes de dimecres també es va arribar a un acord in extremis, en este cas un punt més senzill, que consistix a dividir el 50 % a parts iguals entre tots els pobles, i l’altre 50 % serà assumit en funció del nombre d’habitants. Els diners que aportarà cada municipi oscil·laran entre els 950 i els 3.500 euros. Francesc Barbero, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, s’ha mostrat molt satisfet per este acord: “És molt bona notícia que els bons resultats que s’han aconseguit en la lluita contra la mosca negra els darrers anys s’hagen pogut garantir a futur”, va celebrar Barbero.

Sense el finançament del món local, no estaven garantits els sis tractaments que es van fer l’any passat contra la mosca negra perquè no es podia fer el gros de la licitació del producte i les actuacions amb larvicida al riu, en un moment en què ja s’ha detectat, en les prospeccions prèvies al primer tractament que es va fer el 8 de febrer, un major nombre de larves, homologable al dels primers anys de malson de la plaga. El COPATE ho atribuïx a les altes temperatures dels mesos d’hivern.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + = 12

Últimes notícies