HomeSocietatLes elèctriques amenacen amb tancar les nuclears si es reduïxen les bonificacions...

Les elèctriques amenacen amb tancar les nuclears si es reduïxen les bonificacions per a no emetre CO2

Les grans companyies elèctriques s’han rebel·lat contra la iniciativa del govern central per a abaixar el preu de la llum i amenacen amb tancar les centrals nuclears, argumentant que ja no serien viables. El pla del govern de Pedro Sánchez consistix a reduir els prop de 1.000 milions d’euros els beneficis de les empreses per a destinar-los a reduir la factura de la llum entre un 4 i un 5%.

És una de les mesures del pla de xoc per a abaratir el preu de l’energia elèctrica i ha estat aprovat este dimarts pel Consell de Ministres en un reial decret llei. La retirada de les bonificacions per les no emissions de CO2, els anomenats “beneficis caiguts del cel”, que reben les centrals nuclears i les hidroelèctriques.

Davant esta situació, l’Associació d’Empreses d’Energia Elèctrica (Aelec) -que aglutina Endesa, Iberdrola, Viesgo i EDP- han emès un comunicat on manifesten un “rebuig contundent” a les mesures anunciades pel govern “contra les companyies elèctriques”. D’altra banda, el president de Foro Nuclear, Ignacio Araluce, ha anunciat que, si la iniciativa del govern acaba tirant endavant, “serà inviable la continuïtat de les centrals nuclears espanyoles” i això “es traduirà en un tancament desordenat, que provocarà pèrdua de llocs de treball i de teixit industrial”. A més, ha recordat que, actualment, el parc nuclear espanyol produïx prop del 20% de l’energia que es consumix a tot l’Estat espanyol.

Davant esta situació, el president del govern, Pedro Sánchez, ha sortit al pas i ha destacat que prioritzaran “els interessos de la ciutadania”, sobre qualsevol particular. D’altra banda, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha defensat que “correspon a Red Eléctrica determinar si és possible clausurar una central nuclear o no”, tal com establix l’article 53.5 de la Llei del sector elèctric i ha titllat de “sorprenent” la posició que prenen les elèctriques.

Des de Foro Nuclear s’ha insistit, però, en el fet que “coneixent esta mesura, no s’haguessen demanat les pròrrogues a les llicències d’explotació”, com és el cas de la central nuclear d’Ascó, que este estiu ha renovat la seua llicència per a funcionar durant deu anys més.

Actualment, les dos centrals nuclears d’Ascó és el nucli d’ocupació més gran de les Terres de l’Ebre, amb prop de 1.200 treballadors estables, una xifra que pràcticament es duplica durant els períodes de recàrrega de combustible de les centrals, cada divuit mesos. Segons el calendari de tancament previst pel govern central, les centrals nuclears d’Ascó hauran de tancar entre 2030 i 2031, mentre que la Vandellòs II ho hauria de fer, com a màxim, el 2035.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 2 = 6

Últimes notícies