HomeEconomiaLes exportacions i la sostenibilitat, les grans oportunitats per a les empreses...

Les exportacions i la sostenibilitat, les grans oportunitats per a les empreses ebrenques

Les exportacions creixen a Catalunya i esdevenen una de les grans oportunitats per a les empreses en els propers anys. L’informe de conjuntura econòmica del tercer trimestre d’enguany, elaborat per la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial, assenyala que el comerç internacional pot ser una de les grans oportunitats també per a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona.

Este dimarts, la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa va acollir la presentació de l’informe, presidida per la directora de la càtedra, Mercedes Teruel i també pel catedràtic d’Economia Aplicada, Agustí Segarra.

Després de la presentació, Segarra va assenyalar que les exportacions han de ser una línia de treball important per a les empreses catalanes, i també ebrenques, de cara als propers anys. En este sentit, ha animat als empresaris i també a la Cambra de Comerç a donar valor afegit als productes i serveis, i a promoure el seu comerç exterior. En segon lloc, Segarra també va destacar la necessitat de què les Terres de l’Ebre puguen ser capaces d’atreure noves implantacions industrials en els propers anys, com ja han fet en els darrers amb inversions com la del gegant Kronospan, al polígon Catalunya Sud.

En este sentit, ha destacat que cal treballar en la catalogació del sòl industrial disponible per tal de poder-lo posar a l’abast de la forma més fàcil i directa possible a les implantacions que puguen venir de nou a les Terres de l’Ebre.

Un altre factor en el qual cal treballar és en la sostenibilitat i en el foment de l’economia circular, com és el cas de l’aprofitament del cicle de l’aigua. “No pot ser que l’aigua sigue una eina d’ús polític, i a poc a poc s’ha d’apostar per una economia circular on l’aigua vaja en una seqüència en la qual es minimitzi el seu ús i pugue retornar dins de la cadena de valor”, ha destacat Segarra.

L’Informe econòmic referent al tercer trimestre de 2023 també ressalta, explica Segarra, que “hi ha una tendència a l’alentiment de l’economia mundial, els països emergents continuaran creixent encara que de forma moderada i, dins d’Europa, l’Estat espanyol creix força per damunt d’altres estats com Alemanya, Itàlia i França”. Ja dins de l’àmbit català, Segarra destacava que “es continua creixent tot i que amb un ritme més moderat que l’any passat. El principal motor són les exportacions i també els serveis”.

 

El turisme recupera les xifres prepandèmia

L’informe de conjuntura econòmica també ha fet una anàlisi del sector turístic a la demarcació de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Segons el document, l’estada mitjana dels visitants en temporada baixa se situa en 1,93 dies a la Costa Daurada i en 2,01 dies a les Terres de l’Ebre, mentre que al conjunt de Catalunya la mitjana és de 2,37 dies.

En el cas de les Terres de l’Ebre, la recuperació de les xifres de visitants d’abans de la pandèmia suposa una disminució respecte dels dos últims anys, amb un auge del turisme d’interior que ha portat els allotjaments ebrencs a assolir xifres de rècord en diversos períodes de l’any.

Tot i això, les associacions d’hostaleria destaquen que, gràcies a este increment del turisme interior durant els últims anys, el territori s’ha pogut donar a conèixer i ressalten que pot ser una oportunitat perquè els clients tornen en un futur.

En esta línia, l’informe de conjuntura econòmica posa l’accent en la necessitat de treballar perquè els visitants que opten per fer turisme tant a la Costa Daurada com a les Terres de l’Ebre augmenten les seues estades i també la seua despesa en empreses de proximitat. “Els dos territoris estan en condicions de millorar la seua quota d’estacionalitat i també incrementar la despesa turística per part dels visitants”, ha manifestat Segarra.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 5 =

Últimes notícies