Un total de 8.572 persones, un 9,65 % més que fa un any, es troben en llista d’espera per a una primera visita a consultes externes d’especialitats en un dels tres hospitals de la regió sanitària de Terres de l’Ebre, segons dades publicades en data de setembre de 2024 pel Servei Català de la Salut (CatSalut). Els pacients s’han d’esperar de mitjana a la regió, en funció de l’especialitat, entre 27 i 158 dies. De gener fins a setembre, les consultes externes d’especialitats de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC), l’Hospital Comarcal Móra d’Ebre i l’Hospital Comarcal d’Amposta han atès un total de 63.706 primeres visites.
Urologia és l’especialitat que ha experimentat l’augment més elevat de les llistes d’espera per a la primera visita durant els darrers 12 mesos. Segons les dades de setembre de 2024, el nombre de pacients pendents s’ha duplicat respecte a octubre de 2023, passant de 339 a 721 persones. Paral·lelament, el temps mitjà d’espera ha augmentat significativament, de 64 dies a 158 dies, gairebé triplicant-se.
La major part d’esta pressió es concentra a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, que actualment té 709 pacients en llista d’espera a urologia, amb un temps mitjà de 160 dies. Si es compara amb les dades de fa un any, l’increment és especialment destacat, ja que el setembre de 2023 hi havien 298 persones amb 64 dies d’espera. Esta situació contrasta amb l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, on només hi ha 12 pacients pendents, amb un temps mitjà d’espera molt inferior, de 18 dies.
L’especialitat d’oftalmologia és una altra de les més afectades a la regió sanitària, amb 2.142 pacients en llista d’espera. Esta xifra representa un increment del 78 % respecte a l’octubre de 2023, quan eren 1.204 persones les que esperaven atenció. A més, el temps mitjà d’espera ha augmentat més del doble, passant de 30 dies a 73 dies.
Per hospitals, el de Tortosa és el més saturat, amb 1.188 pacients en llista d’espera a oftalmologia i un temps mitjà d’espera que arriba als 96 dies. L’Hospital Comarcal d’Amposta registra 688 pacients en espera, amb un temps mitjà més moderat de 48 dies, mentre que l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre es manté amb les xifres més baixes: 266 pacients i un temps mitjà d’espera de 30 dies, el mateix que es registrava l’any anterior a escala regional.
Les xifres actuals de l’especialitat d’oftalmologia contrasten fortament amb les de l’octubre de 2023. L’any passat, el temps mitjà d’espera regional era només de 30 dies, amb l’Hospital de Tortosa també liderant el volum d’espera però amb menys de la mitat dels pacients actuals.
Trobar substituts
Les baixes mèdiques per rotació -és a dir, facultatius que han marxat a altres hospitals-, sumades a les dificultats per a trobar substituts interessats a treballar a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, són la principal causa de l’increment anormal de les llistes d’espera en les consultes externes de les especialitats d’urologia i oftalmologia.
La directora de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Neus Rodríguez, admetia en una recent entrevista al Setmanari l’Ebre que “el que més ens preocupa és la falta de professionals de medicina i infermeria, i resoldre este dèficit és el nostre principal objectiu”. Tot i això, assolir este repte no és senzill, ja que són pocs els especialistes que es mostren interessats a vindre a treballar a una ciutat com Tortosa
Pel que fa a les llistes d’espera d’altres especialitats, al·lergologia, que només se presta des de l’HTVC, ha registrat un increment del 64,55%. El nombre de pacients pendents ha passat de 299 a 492 en un any.
També destaquen els increments en ginecologia (46,09 %) i dermatologia (26,03 %), amb 374 i 920 pacients. Traumatologia i digestiu, tot i mostrar increments més moderats del 10,86 % i 5,88 %, reflectixen una tendència a l’alça.
En canvi, algunes especialitats han aconseguit reduir considerablement les seues llistes d’espera. És el cas de Cirurgia General, que registra la disminució més destacada amb un descens del 49,36 % o neurologia, amb un 21,85 %.
Una altra millora s’observa en l’especialitat d’otorrinolaringologia (-5,15 %) i cardiologia (-1,27 %), que han aconseguit mantindre o fins i tot disminuir lleugerament el nombre de pacients en espera.
El descens més significatiu, però, s’ha produït en la categoria de “resta d’especialitats”, que ha reduït el volum d’espera un 32,12 %, amb una caiguda de 1.946 a 1.321 pacients.