HomeSocietatLes mesures de control de la grip aviària no contemplen restriccions a...

Les mesures de control de la grip aviària no contemplen restriccions a la caça d’aus aquàtiques al delta de l’Ebre

Esta setmana s’han posat en marxa les mesures de bioprotecció establertes pel departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per a evitar la influença aviar. La Generalitat estableix com a prioritat evitar la transmissió entre les aus silvestres i les aus de corral i per això ha quedat prohibida la cria d’avirdam a l’aire lliure. El govern no prendrà mesures extraordinàries per a la caça d’aus aquàtiques al delta de l’Ebre, ja que el virus no té afectació en humans.

Davant l’amenaça d’arribada del virus, després de la confirmació de la presència del virus H5N1 en cinc ocells salvatges trobats morts a finals de desembre a Soses (el Segrià) i l’augment de casos a Europa, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha intensificat la vigilància i les mesures de protecció de la influença aviària.

Malgrat el delta de l’Ebre està considerat com a espai de risc alt d’introducció del virus, de moment no hi ha previst prendre mesures extraordinàries, segons ha confirmat el director territorial d’Acció Climàtica, Jesús Gómez. Al Delta es seguirà les mateixes mesures de seguretat que hi ha previst aplicar a Catalunya i que les equipara a les que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha pres a les zones d’especial vigilància de tot l’Estat.

Evitar el contacte amb les aus de corral

 La principal prioritat ara mateix “és evitar que hi pugue haver qualsevol contacte entre les aus de cria i les aus salvatges”, ha insistit Gómez. Per això la principal mesura es centra en prohibir la cria d’aus de corral a l’aire lliure i que afecta algunes granges de producció de les Terres de l’Ebre. Gómez, ha indicat que esta mesura afecta també a la cria particular d’aviram i ha demanat sobretot especial cura en el fet que es revise els sistemes d’abeurament i d’alimentació, per tal de garantir que no pugue haver contacte amb les aus salvatges.

Sense afectacions per a la caça

A diferència d’altres onades prèvies de la influença aviar, s’ha pogut comprovar que l’actual soca “no té afectació en humans”, el que explica el per què de moment no cal extremar precaucions en activitats com per exemple la caça d’aus aquàtiques al delta de l’Ebre. Gómez, però sí que ha insistit en que la prioritat és evitar que la grip arribe a les aus de corral:  “hem de posar les barreres per a aïllar les aus domèstiques de les aus silvestres i impedir que el virus passe d’una banda a l’altra”.

La única restricció a la caça consisteix en la prohibició d’utilitza ocells de l’ordre els Anseiformes i Charandriiformes com a reclam de caça.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies