HomeSocietatL’espai Tataküa obre el seu projecte de bosc-escola als centres públics del...

L’espai Tataküa obre el seu projecte de bosc-escola als centres públics del territori i està a punt de convertir-se en una cooperativa

L’Espai Tataküa és un projecte d’aprenentatge actiu situat a la finca Can Sisco, a la falda del Montsià, que segueix un model educatiu basat en l’observació i experimentació directa de la natura.

Com espai de criança per a xiquets d’entre 0 i 6 anys, funciona des de fa quatre anys, i en fa dos que va incorporar el projecte de bosc-escola per a infants d’entre 3 i 6 anys. De fet, tot i que la idea del bosc-escola es remunta als anys 30 del segle passat, a Catalunya hi ha actualment molt pocs projectes d’aquest tipus i Tataküa és ara per ara l’únic bosc-escola de la demarcació de Tarragona. “Aquí l’aula és el bosc, no hi ha cadires ni pupitres i l’únic aixopluc és una bibliocaravana per si plou”, explica Eva Campomar, impulsora del projecte.

“Els infants tenen un contacte diari amb la natura, forma part de la seua quotidianitat, això a nivell afectiu és molt important perquè entre moltíssimes altres coses aprenen a estimar-se-la”, afegeix. També són molt importants els avenços a nivell psicomotriu i d’orientació, al marge de poder conèixer de primera mà les plantes o animals del nostre entorn, el cicle de la pluja o el pas de les estacions.

Després d’aquests dos anys d’experiència, Tataküa dona ara un pas endavant i ha decidit obrir el seu bosc-escola als centres públics del territori. A Catalunya, l’escolarització dels fills no és obligatòria fins als 6 anys, però aquests espais d’educació alternativa encara generen molts dubtes entre els pares. Per esvair-los és clau la col·laboració amb els centres d’educació, on cada vegada pren més força el projecte Escola Nova 21, i s’està impulsant un model mixt que compatibilitzi les dos fórmules. Així en aquest curs, de la quinzena de xiquets i xiquetes inscrits a l’Espai Tataküa, alguns compaginen l’escola convencional amb el bosc-escola del Montsià.

Per donar aquest pas l’Espai Tataküa ha iniciat els tràmits per a convertir-se en cooperativa (ara és associació sense ànim de lucre). “Això ens permetrà oferir altres serveis als col·legis públics com ara serveis d’acompanyament o projectes per renaturalitzar els espais d’aprenentatge”, explica Eva Campomar. “Es tracta d’un projecte que encaixa totalment en el model de cooperativa, per la seua manera de funcionar i pel projecte en ell mateix”, assenyala per la seua banda Sofia Arques, tècnica d’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu.

L’Espai Tataküa compta actualment amb una trentena de famílies sòcies i tres persones que treballen en l’acompanyament dels infants a l’espai de criança i al bosc-escola.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 47 = 50

Últimes notícies