L’estat del món (23)

En un article anterior, El Setmanari l’Ebre 1-11-2019, posava de manifest, amb diversos exemples, què la vida es forma mitjançant agrupacions cada cop més grans i complexes. La unió d’uns quants protons, neutrons i electrons formen un àtom; dels àtoms es formen les molècules, de les quals apareixen les cèl·lules i, d’aquestes, els òrgans què, a la vegada, formen part del cos humà. La família està formada per uns quants individus, per això es parla de la “unitat familiar”. Un país existeix a causa del conjunt dels seus ciutadans i, així, arribem a les dues unitats més grans que tenim: la Humanitat i el planeta Terra.

És curiós com, davant d’aquesta evidència, sempre què es parla d’unitat tendim a pensar què és un concepte religiós o espiritual i no som conscients què forma part de la realitat de la Vida. Tots els problemes que hi ha al món són deguts a la falta d’unió de manera què cada cop, si cap, hi ha més i més separació i egoisme.

Gary Zukav, en La dansa dels Mestres, considerada la millor obra divulgativa de la física quàntica, diu: “La mecànica quàntica ens ensenya que nosaltres no estem separats de la resta del món, com havíem cregut”. Segons la física quàntica, formem part d’un camp d’energia imperceptible què uneix tot amb tot i les persones estem interrelacionades entre si i amb el planeta.

O sigui que la ciència ja ens diu, a la seva manera, què la separació és només aparent i no l’hauríem de potenciar més i més amb actuacions cobdicioses i materialistes, ja que això ens portarà al desastre. Només amb un sentiment d’unitat resoldrem els greus problemes que hi ha al món i acabarem amb la pobresa i la contaminació. Els problemes globals requereixen una solució global entre tots els països i s’ha d’actuar ja, ens trobem a la vora de l’abisme.

Podem perfectament preservar la nostra individualitat i posar-la al servei del bé comú. Indira Gandhi ja ho deia: “Crec en un món unit, i arribarà el temps en què la gent sabrà preservar la seva individualitat i, a la vegada, abatre barreres divisòries”.

La humanitat és un gran grup amb diverses cultures la qual cosa s´ha de respectar i tolerar encara que hem de defensar la llibertat de les persones, especialment de les dones. El món és divers i plural però amb un objectiu compartit: viure en pau. Això només ho aconseguirem si cooperem per tal que tothom visqui dignament, sense desigualtats insostenibles.

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

61 + = 71

Últimes notícies