Fita històrica per al ciclisme ebrenc. La cinquena etapa de la 104a edició de la Volta a Catalunya es va disputar íntegrament a les Terres de l’Ebre amb sortida per primer cop a Paüls i arribada a Amposta, on la cursa ha tornat després de 40 anys. El balanç final no pot ser més positiu, sobretot pel que fa a la difusió mediàtica del territori. L’esdeveniment se va poder seguir en directe per Esport3, Teledeporte i Eurosport, i es va distribuir a 190 territoris d’arreu del món a través de 40 difusors internacionals, que van emetre les imatges en directe als cinc continents.
Paüls va acollir la Volta per primer cop a la seua història i la població va viure una jornada inoblidable amb pràcticament tots els seus veïns, encapçalats per l’alcalde Enric Adell, bolcats amb l’esdeveniment. Els primers quilòmetres neutralitzats pel camí de la Vall de les Vinyes van ser també un descobriment de paisatges inèdits per a la ronda catalana.
Molt de públic arreu
Al llarg del recorregut, moltíssim públic a totes les poblacions de pas sense excepció, sobretot al premi de la muntanya disputat al Coll de la Font (Gandesa) i als esprints especials de Móra la Nova i l’Aldea. I a destacar, Paüls, punt de sortida, i Amposta, on la Volta tornava quatre dècades més tard de l’última vegada. La capital del Montsià va estar a l’altura de l’esdeveniment amb una gran organització i amb milers de seguidors als seus carrers. Per tant, l’enhorabona també a l’alcalde Adam Tomàs i al seu Ajuntament per apostar un cop més pel ciclisme al nostre territori.
En definitiva, una etapa de 172 quilòmetres que va transitar per les quatre comarques ebrenques. Un dels recorreguts amb menys desnivell de l’edició, amb només un port puntuable, el Coll de la Font a l’inici de l’etapa, però que va comptar amb el vent en el tram final per la zona del delta de l’Ebre, fet que va trencar el pilot principal i va provocar una forta disputa entre els homes forts de la general.
Pel que fa al capítol esportiu, cartell de luxe quant a equips i ciclistes inscrits. Malgrat no comptar amb hòmens com Pogacar o Vingegaard, sí que hi eren presents Primoz Roglic, Adam Yates, Nairo Quintana, Sepp Kuss, Simon Yates, Richard Carapaz, Egan Bernal i els espanyols Enric Mas, Juan Ayuso, Mikel Landa i Marc Soler. Un total de 168 ciclistes pertanyents als millors equips del món: Visma, Movistar, UAE, Bora, etcètera. Tot plegat ha suposat, sense cap mena de dubte, una participació excepcional.
Poc després de la sortida, se va produir l’escapada del dia, amb set corredors, entre ells els espanyols Jan Castellon (Kern Pharma), Mikel Bizkarra i Jokin Murguialday (Euskaltel) i el francès Enzo Paneli (Groupama-FDJ) que van arribar a tindre un avantatge de dos minuts. Finalment, este grup va anar perdent unitats fins a quedar-se al capdavant únicament el francès Paneli, qui finalment va ser atrapat a 25 quilòmetres de meta per l’empenta del Visma, que lluitava per la victòria d’etapa amb Matthew Brennan.
Ayuso esgarrapa un segon a l’aldea
Abans, però, se va produir un dels fets més destacats de la jornada. En l’esprint especial de l’Aldea, l’espanyol Juan Ayuso (UAE) va aconseguir un segon de bonificació, cosa que li va permetre recuperar el lideratge per davant de Primoz Roglic, tot i que se li escaparia la victòria en l’etapa final a Montjuïc en favor de l’eslovè.
A l’arribada a Amposta, esprint massiu del grup capdavanter a l’avinguda de Sant Jaume, plena a vessar de públic, i victòria inapel·lable de Matthew Brennan (Visma). Era segon triomf del britànic en la present edició i era l’última etapa de la cursa que es disputaria íntegra, ja que el vent i les circumstàncies van obligar l’organització a retallar la sisena i setena etapes.
Rubèn Peris, director general de la Volta, va tornar a apostar per les Terres de l’Ebre i va destacar que sempre és un plaer per a la Volta a Catalunya tornar a les comarques del sud, no només per la magnífica acollida que tenen tots els components de la cursa sinó també per la passió amb què la gent viu el ciclisme. Un balanç molt positiu per a tot el territori.
Entrevista a Enric Adell, alcalde de Paüls: “A Paüls hem fet història i això té un impacte al futur”
Paüls s’ha estrenat en una Volta a Catalunya.
Els últims dies van ser molt intensos, amb molta faena, però tot l’esforç se veu recompensat quan veus el poble ple de gent i que els millors ciclistes i equips del món són allà. Gent diversa del món ciclista, professionals i comentaristes, parlaven molt bé de què un poble com el nostre fos escenari d’una sortida d’etapa, i a la vegada es preguntaven si érem el poble més menut de la història que havia acollit una sortida d’etapa de la Volta en 104 anys.
L’impacte és indiscutible.
Un gran esdeveniment com este té un impacte abans de la prova, el dia de l’etapa i també al futur. Se genera dinamisme i activitat econòmica. La gent que et visita per primera vegada, si l’experiència els agrada, segurament tornarà. Per exemple, Perico Delgado va quedar encantat amb l’entorn, el poble, i ens va felicitar i ens va dir que quina n’havíem muntat. Això t’anima a seguir treballant més i millor per a continuar fent créixer el teu poble.
La prova catalana, i l’etapa ebrenca, ha arribat a 190 territoris d’arreu del món.
Estes proves esportives, en concret el ciclisme, permeten mostrar una imatge preciosa i única de les Terres de l’Ebre. Fa anys que s’aposta pel cicloturisme, i crec que s’ha de continuar fent-ho. Som un territori privilegiat i únic, i el ciclisme és una excel·lent manera de mostrar-lo i gaudir-lo, a banda que també és sostenibilitat i salut. L’any passat vam iniciar la Clàssica Terres de l’Ebre, i este 2025 hem de ser capaços de consolidar la prova, perquè la projecció que aconseguim és molt gran.
Més enllà del ressò, hi ha més beneficis per al poble?
S’han realitzat inversions al municipi aprofitant l’esdeveniment, que quedaran per al futur. També hem aprofitat per a millorar la imatge de l’accés a Paüls per carretera, gràcies als quadres del pintor i artista local Domingo Basco.
D’esta història amb què es queda?
Me van escriure i em van dir des de París o Londres que estaven veient imatges de Paüls per televisió. És aleshores que penses que hem fet història.
La iniciativa pot tindre continuïtat a Paüls?
D’ambició i il·lusió, la gent que ens coneix, sap que no en faltaran. Tot i això, la fita d’enguany és difícil de repetir. Fa molt de temps que ho estàvem treballant, i este 2025 ha sigut una realitat. Continuarem apostant per l’esport i el turisme sostenible i ja organitzem anualment esdeveniments massius com la cursa Trencacims, que enguany serà la final del Campionat de Catalunya, o la Nocturna Fredes-Paüls.
Entrevista a Adam Tomàs, alcalde d’Amposta “Som una ciutat amb una tradició ciclista important”
Com valora l’experiència d’organitzar, després de 40 anys, un final d’etapa de la Volta Catalunya?
La Volta Ciclista a Catalunya és un esdeveniment importantíssim i de primer nivell i hem pogut demostrar una vegada més que tenim els equips tècnics i humans i instal·lacions necessàries per a fer-ho.
Quins aspectes positius creu que ha comportat esta organització per a Amposta?
La visibilització de la ciutat i del territori al conjunt del país i arreu del món. Les imatges de l’entrada dels ciclistes pel Pont Penjant o del seu pas pel Delta, amb les imatges aèries de la façana fluvial, han sigut un important trampolí de visualització turística. Som destinació de turisme esportiu i la Volta acaba sent això.
Disset difusors de televisió internacional han emès imatges en directe i 23 més, han difós imatges de la prova.
Això ens permet fer una gran difusió del nostre patrimoni turístic i dels nostres paisatges. La Volta ha transcorregut per les quatre comarques de l’Ebre i ha posat en valor tot allò que tenim: la gastronomia, el paisatge, la riquesa cultural… Al final, que el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona aposte per estes iniciatives és perquè realment representa un focus important de promoció turística, per a posar Amposta i les Terres de l’Ebre al mapa.
Havien passat 40 anys des de l’última vegada. Ara no caldrà esperar tant potser?
Estem disposats a donar continuïtat a esta prova i a les que se’ns proposen. Amposta és una ciutat amb una tradició ciclista important. Només cal veure com ha sortit la gent al carrer. I tornarem a formar part de la Volta Ciclista Catalunya: perquè hi passe, per ser punt de sortida o per tornar a ser meta.