HomeSense categoriaL'helicòpter del SEM ja pot traslladar pacients crítics de nit des de...

L’helicòpter del SEM ja pot traslladar pacients crítics de nit des de l’Hospital de Tortosa

El vol nocturn de l’helicòpter medicalitzat del SEM ja pot operar des d’aquest mes d’agost a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, el centre hospitalari de referència de les Terres de l’Ebre. L’helisuperfície s’ha ampliat, amb una àrea d’aproximació i d’enlairament més gran, de 20 per 20 metres, i s’ha dotat amb una xarxa d’enllumenat d’abalisament. La inversió ha estat de 182.000 euros. La previsió és que pugui traslladar fins a un centenar de pacients crítics o greus a les regions sanitàries de Tarragona i Barcelona. Els trasllats de nit fins ara es feien amb ambulàncies. L’any 2018 es van desplaçar 378 persones mentre que només 6 es van traslladar amb l’helicòpter.

La nova helisuperfície de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta està formada per una nova pista d’aterratge d’helicòpters de formigó armat, amb una àrea d’aproximació final i d’enlairament i una àrea de seguretat operacional més grans. El nou abalisament i enllumenat de la pista permet que operin els vols nocturns, i també una xarxa de protecció contra incendis tal com requereix la normativa actual. Els treballs s’han completat amb la millora de la senyalització, l’accés a pista des del vial i la construcció d’una tanca perimetral. 

L’assistència i el trasllat aeri nocturn de pacients greus i crítics garanteix l’equitat a tot el país, en l’accés al sistema sanitari públic de tota la població, especialment la de zones més allunyades dels hospitals on s’atenen els casos de més complexitat. Amb aquest servei es redueix el temps de trasllat interhospitalari des de les zones més allunyades. Traslladar un pacient des de Tortosa costarà ara 12 minuts fins a Tarragona i un màxim de 40 minuts a Barcelona. Aquest fet és molt important per a les persones que pateixen patologies com ictus, infarts o un politraumatismes, en què el temps de resposta és clau per a la supervivència i la recuperació. 

Fins ara, el SEM donava resposta a les emergències que es produïen de nit amb pacients greus i crítics amb les ambulàncies medicalitzades -unitats de suport vital avançat terrestres-. El servei del vol nocturn permet també que aquestes unitats no s’hagin de desplaçar durant hores lluny del territori. “Ara es podran quedar per mantenir l’operativitat i el servei i és un recurs absolutament estratègic”, ha destacat Josep Maria Soto, cap de serveis especials i extraordinaris del SEM. “Era vital que el vol nocturn estès situat a Tortosa”, ha afegit Mar Lleixà, gerent de la regió sanitària de l’Ebre. 

Les previsions és que el vol nocturn pugui trasllat un centenar de malalts a l’any des de Tortosa. “Només amb un pacient que poguéssim fer un trasllat nocturn i suposi salva-li la vida o millorar la qualitat, és una inversió que ja està donada per pagada”, ha apuntat Maria José Rallo, directora del Verge de la Cinta. 

De les quatre bases aèries actuals del SEM, s’ha escollit la de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell per ampliar el servei perquè és la que ofereix millor cobertura a tot el territori català i la que garanteix un menor nombre d’hores d’inoperativitat.

Aquest vol nocturn va començar a funcionar fa un any. En aquest temps, el SEM ha fet 177 serveis, una mitjana de 15 vols mensuals. El 51% d’aquests serveis (91 casos) han estat trasllats interhospitalaris i el 49%, assistències primàries (86 casos). En el cas de l’Ebre, 5 trasllats interhospitalaris i un d’assistències primàries. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

22 + = 25

Últimes notícies