HomeSocietatLibèl·lules dels estels naix per a visibilitzar les morts gestacionals i perinatals

Libèl·lules dels estels naix per a visibilitzar les morts gestacionals i perinatals

Les Terres de l’Ebre fan un pas més per a eliminar tabús de la societat, ara de la mà de la nova associació Libèl·lules dels estels, una entitat que té l’objectiu d’acompanyar en el dol aquelles famílies que patisquen pèrdues perinatals, gestacionals o neonatals. I és que, tot i ser una experiència traumàtica que patixen nombroses famílies freqüentment, encara no es reconeixen estos infants i se’n minimitza la pèrdua. En paraules de la presidenta de l’entitat, Trini Lleixà, “Libèl·lules dels estels de les Terres de l’Ebre té com a fi ajudar i donar suport a les famílies que han sofert la pèrdua d’un fill, siga abans de nàixer o al cap de pocs dies d’haver-ho fet. Creiem que és una associació que feia falta”.

Este dimecres va fer-se l’acte de presentació de l’associació, així com de l’exposició de la fotògrafa i psicòloga Norma Grau, que des de 2011 realitza imatges d’acompanyament al dol en el marc del projecte Stillbirth. Stillbirth és una paraula anglesa que fa referència a aquells nadons que han nascut morts o que han mort poc després de nàixer.

Literalment significa ‘nascut quiet, nascut en silenci’, i en català no hi ha cap paraula que signifique este tipus de mort. Davant d’això, l’entitat té l’objectiu de “trencar amb este tabú, i visibilitzar-lo, perquè sofrir una pèrdua així no és només perdre-la, sinó que també són personetes, i, per tant, les famílies han de poder viure el procés de dol”, diu Lleixà.

Tant la presidenta de l’entitat, com la vicepresidenta, Isabel Garcia, reivindiquen que “actualment no hi ha suport. Al sistema sanitari et trobes que estàs sola per afrontar este tipus de pèrdues; i realment no ho estan, perquè hi ha moltes persones que han patit el mateix procés de perdre un fill o filla. Es tracta d’això, de donar un suport i mostrar que hi ha més persones que estan vivint esta situació, i ajudar-los a superar el procés de dol o millorar la seua situació tan com siga possible”.

A més a més, durant l’acte, tant el grup d’ajuda mútua Dol d’Estels de Reus, una altra entitat que lluita per visibilitzar este tipus de pèrdues, com Teresa Domingo, una mare en dol i activista a través de les xarxes socials donant suport a altres dones en la mateixa situació, van relatar les seues experiències relacionades amb el dol gestacional o neonatal i amb els grups de dol.

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, recorda que “l’ens se situa sempre al costat de les persones de la comarca. Tenim esta vocació de servei a les persones que consistix, no només a generar dinàmiques de dinamització econòmica i social, sinó també assistir col·lectius, com estes dones, que han impulsat esta iniciativa, per a acompanyar les famílies en un moment difícil de la seua vida, a conseqüència de la pèrdua d’un fill o filla”.

D’altra banda, segons ha assenyalat Lleixà, Libèl·lules dels estels de les Terres de l’Ebre està mantenint contactes amb altres associacions de la província, com Dol d’Estels de Reus i A Contracor, i pròximament iniciaran una sèrie de reunions que culminaran amb l’establiment d’una sèrie de protocols a seguir per part del sistema sanitari a la demarcació.

En les darreres setmanes alguns municipis de les Terres de l’Ebre han començat a sensibilitzar-se i han iniciat accions per a donar suport a les famílies que han patit
esta traumàtica situació, amb la inauguració d’espais de Dol Perinatal als cementiris municipals, com són el cas de la Ràpita i posteriorment el de Deltebre, i d’altres, com Tortosa i Alcanar, que s’han compromès a dotar el municipi d’este espai
memorial.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 43 = 45

Últimes notícies