HomeSocietatL’IDECE i l’Ajuntament de Flix volen reactivar l’antiga resclosa de la central...

L’IDECE i l’Ajuntament de Flix volen reactivar l’antiga resclosa de la central hidroelèctrica

El la passat número 1.059 de divendres 23 de desembre en l’edició en paper del Setmanari l’Ebre, comentàvem que l’Ajuntament de Flix i l’Institut pel Desenvolupament de les comarques de l’Ebre (IDECE) volen reactivar l’antiga resclosa de la central hidroelèctrica del municipi per a facilitar-ne la via navegable. L’entrada en funcionament de l’equipament possibilitaria que els caiacs poguessen navegar des de Riba-roja d’Ebre fins a la desembocadura a través de la rampa de l’assut de la central nuclear d’Ascó i la resclosa de l’assut de Xerta. L’assignatura pendent és encara la navegació d’embarcacions de lleure a motor, que no poden superar l’assut d’Ascó.

La resclosa de Flix, construïda als anys 40, va donar servei durant bona part del segle XX al pas de llaguts, i és una estructura de formigó armat amb un túnel de navegació per sota del municipi amb un salt d’aigua de dotze metres de desnivell que, mitjançant un sistema de comportes, aconseguix fer passar embarcacions d’un costat a l’altre de l’embassament, des del conegut ‘riu de dalt’ del meandre fins al ‘riu de baix’.

La resclosa va estar en funcionament fins als anys 80, principalment per al pas de llaguts, i quan la navegació d’este tipus d’embarcacions va decaure es va utilitzar durant un temps per a embarcacions recreatives. Des de fa anys, l’Ajuntament de Flix està reclamant que se’n reactive l’ús, cosa que permetria connectar un tram de quinze quilòmetres de riu des de l’assut de la Central Nuclear d’Ascó, que no disposa de cap pas per a embarcacions, fins als peus de l’embassament de Riba-roja, que tampoc disposa d’este tipus d’infraestructura. Al mig hi ha l’embassament de Flix i esta resclosa, per tant la seua habilitació permetria connectar dos trams importants de riu, amb el consegüent impuls d’activitats d’oci i de turisme, sobretot, a la part nord de la Ribera d’Ebre.

Foto: Cedida

Tot i que l’assut d’Ascó no està habilitat perquè hi puguen passar embarcacions a motor, sí que permet la navegació en caiac. Per tant, amb la posada en marxa de la resclosa de Flix es podria navegar en caiac per pràcticament tot el tram català del riu Ebre, des de Riba-roja d’Ebre fins a la desembocadura. A Xerta, la resclosa ja possibilita el pas de caiacs, i properament l’IDECE treballarà per a habilitar una rampa que puga donar millor servei tant a caiacs com a embarcacions de lleure a motor.

L’Ajuntament de Flix considera que l’activació de la via navegable al voltant del municipi és un actiu importantíssim de turisme, ja que la infraestructura de la resclosa “en si mateixa és molt espectacular”. L’alcalde, Francesc Barbero, assegura que “esta obertura de quinze quilòmetres de riu de navegació amb embarcacions de lleure permetria posicionar-nos en un sector de què malauradament vam quedar apartats arran de la construcció de l’assut d’Ascó sense cap mena d’infraestructura de pas i que ara mateix talla els pobles de Flix i Riba-roja de la resta de canal navegable que va fins al mar”. “Esperem que puguem fer realitat una altra vegada esta navegació, i en futures instàncies caldrà plantejar també què es fa amb l’assut d’Ascó”, ha afegit.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

43 + = 49

Últimes notícies