Era la línia més esperada dels fons nuclears. Empreses i veïns de les àrees nuclears reivindicaven que els diners de l’impost a les nuclears -que s’han de destinar a diversificar l’economia- arribessen també a les empreses de la zona que tinguen projectes de creixement i a les que vulguen emprendre noves inversions. En una nova reunió de l’òrgan de governança, des de la Generalitat s’han compromès a tirar endavant noves línies específiques per a empreses del territori que finançaran part de les noves inversions, la creació de llocs de treball i també nous projectes en transició ecològica i digitalització.
El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha acollit este dimarts, 1 d’octubre, la nova reunió de l’òrgan de governança, la sisena, i la primera presidida ja pel nou govern socialista. El nou secretari d’Empresa i Competitivitat, Jaume Baró, ha encapçalat per primer cop la reunió, on hi ha representats alguns ajuntaments, consells comarcals i institucions empresarials i sindicals en representació dels 96 municipis que poden ser beneficiaris dels fons.
Baró ha anunciat la creació de la nova línia d’ajuts a les empreses del territori que tinguen nous projectes de creixement i també les noves inversions que es puguen materialitzar en els municipis beneficiaris dels fons. Esta era una de les grans reivindicacions dels ajuntaments i institucions econòmiques de la zona, que fins ara veien com els fons se centraven a tirar endavant ajuts ja existents de la Generalitat, amb línies específiques per als territoris de les centrals nuclears. Ara, la Generalitat dissenyarà, juntament amb entitats econòmiques i socials, una línia específica per a empreses de la zona. L’objectiu és que puga beneficiar i enfortir el teixit econòmic existent, atenent les necessitats i els reptes que tenen les empreses de la zona, i que no quedaven cobertes amb els ajuts propis de la Generalitat i que es potenciaven al territori nuclear.
El nou secretari d’Empresa i Competitivitat ha destacat que esta nova línia d’ajuts se materialitzarà ja de cara al 2025. “Seran uns ajuts que es dissenyaran amb i per al territori”, ha destacat Baró, i ha posat l’accent en què “no es redactaran des de Barcelona” sinó que es definiran “a través de les secretaries tècniques que es posaran en marxa” a les diferents comarques que s’han de veure beneficiades, i també amb una xarxa d’impuls econòmic formada per les Cambres de Comerç de Tortosa i Reus, Pimec i Foment del Treball. “Donem resposta així a una de les reivindicacions que ens havien fet arribar repetides vegades des del territori, tant pel que fa als ajuntaments com les organitzacions empresarials”, destacava Baró. Està previst que l’òrgan de governança es torne a reunir el pròxim mes.
Celebració des del territori
Des dels ajuntaments de les zones nuclears han celebrat el consens i la voluntat d’entesa del Govern. A més, han destacat que la nova línia d’ajuts a les empreses podrà ja tindre efectes directes en la creació de noves oportunitats econòmiques a la zona. En este sentit, l’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes, va destacar que “no és el mateix fer unes línies de subvenció pensades per a tota Catalunya, que fer línies específiques per al territori”. Per la seua banda, el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i alcalde de Flix, Francesc Barbero, va assegurar que “altres àrees nuclears amb tancaments més propers voldrien disposar d’una eina com esta, i nosaltres tenim esta oportunitat, que hem d’aprofitar, i que requerix de treball conjunt amb objectius perfectament alineats. Hem tingut la constatació que esta és la voluntat del Govern”.