HomeEducacióL’institut Ramon Berenguer suma deu anys d’implicació de l’alumnat a traure l’estigma...

L’institut Ramon Berenguer suma deu anys d’implicació de l’alumnat a traure l’estigma a la salut mental

Fa 10 anys que l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta i el Pere Mata van començar un projecte. El Departament d’Educació havia convocat docents i altres professionals per a instar-los a detectar necessitats a partir de les quals l’alumnat d’alguns centres pogués fer un voluntariat. A Amposta, el professorat del Ramon Berenguer i psicòlogues del Pere Mata van concretar l’oportunitat de trencar amb l’estigma que tenen els malalts mentals.

A l’institut, als alumnes de tercer d’ESO, se’ls dona cada any informació sobre les malalties mentals i els processos que impliquen, per a conscienciar-los que cadascú de nosaltres passarà segurament en algun moment de la vida per una malaltia mental i que, per tant, “és una qüestió a la qual hem de mirar de cara”, explica Carmen Magí, professora del Ramon Berenguer i impulsora del projecte. “La formació es fa al nostre centre, però també visitem la residència i el centre rehabilitador de la Fundació Pere Mata. Així, iniciem contactes amb usuaris i usuàries, i durant estos anys hem interactuat amb ells de diferents maneres, durant diverses sessions a l’any.” Han conegut junts el patrimoni modernista d’Amposta; també han fet activitat física i d’oci, com ara jugar a bitlles, o han abordat la necessitat del reciclatge de residus o els riscos de les xarxes socials, segons detalla Magí com a exemples.

Se tracta d’una de les apostes de l’institut per donar compliment al servei comunitari que ha de fer l’alumnat de secundària entre tercer i quart d’ESO. “De tots els serveis que fem, el que fem amb el Pere Mata és l’únic que s’ha mantingut durant els deu cursos d’implementació”, explica la professora, que valora que els docents mateixos han après moltíssim d’esta experiència d’aprenentatge i servei en què “l’alumnat aprèn a treballar amb estes noies i nois, de vegades molt joves”, amb problemes mentals.

El Servei Comunitari per a l’alumnat de secundària obligatòria és una acció educativa, en el marc del currículum obligatori, que vol promoure que els alumnes experimenten i protagonitzen accions de compromís cívic, aprenguen en l’exercici actiu de la ciutadania, i posen en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

Amb motiu dels 10 anys, dimecres se va fer una trobada al centre rehabilitador de les instal·lacions del Pere Mata a Amposta, en què es va fer balanç de la dècada de vincle entre el centre educatiu i la institució de salut mental. “Sempre hem rebut el màxim suport tant de la institució com des de l’Ajuntament d’Amposta, que ens ha facilitat espais de trobada”, agraïx Magí, que reitera que l’objectiu continua sent visibilitzar la salut mental per a trencar estigmes.

Òscar Meseguer Julián
Òscar Meseguer Julián
Periodista. Director del Setmanari l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 4 =

Últimes notícies