HomeSocietatL'IRTA elaborarà un protocol per certificar el benestar d'orades i llobarros provinents...

L’IRTA elaborarà un protocol per certificar el benestar d’orades i llobarros provinents de l’aqüicultura

Investigadors de l’IRTA han iniciat un projecte finançat per Open Philantropy, de dos anys de durada, per tal d’implementar uns protocols d’avaluació de benestar animal que puguen encaixar en un esquema de certificació que ja funciona en altres espècies.

La investigadora de l’IRTA del programa d’Aqüicultura, la Dra. Ana Roque ha explicat que “a la Mediterrània no hi ha cap protocol de benestar per a peixos, per això ens hem proposat desenvolupar i validar-ne un per a orades i llobarros”. D’esta forma s’han posat a treballar amb la idea d’establir un protocol que permeta certificar el benestar d’orades i llobarros provinent de l’aqüicultura, similar al que ja està establert en altres animals de ramaderies.

La Dra. Ana Roque ha apuntat que “una part important de la feina ja està feta a través de projectes previs finançats per la UE, com ara definir les mesures i estructura del protocol, que es basa en la metodologia emprada en el projecte europeu Welfare Quality d’aus i mamífers”.

Este projecte, en el que hi va participar activament el Programa de Benestar Animal de l’IRTA, és també on es fonamenta el certificat de benestar animal WelfairTM, creat i gestionat per científics sota la idea que el benestar animal s’ha de mesurar directament en els animals i sota supervisió científica.

El Dr. Antoni Dalmau, responsable tècnic del segell WelfairTM i investigador del Programa de Benestar Animal de l’IRTA ha indicat que “El fet que els protocols ja s’hagen dissenyat seguint la filosofia Welfare Quality, ens permet avançar ràpidament en esta fase final d’implementació i aprofitar l’experiència que ja tenim en altres espècies per integrar l’orada i el llobarro dins d’un esquema de certificació madur i reconegut com és el WelfairTM”.

Esta filosofia es basa en el fet que les auditories se centren en l’observació directa del mateix animal, avaluant quatre principis: bona alimentació, bon allotjament, bona salut i comportament apropiat amb relació a les necessitats de l’espècie. Dins d’aquests quatre principis, s’identifiquen dotze criteris de benestar animal diferents però complementaris, que integraran cada un d’ells un o diversos indicadors.

És necessari una formació inicial dels auditors i una supervisió constant de la seua tasca per evitar desviacions i els protocols són vius per incorporar totes aquelles millores que la ciència del benestar animal vaja validant.

El Dr. Dalmau ha detallat que “actualment, l’esquema certifica vacú de llet i de carn, gallines de posta i pollastres de carn, porcí, oví, conills i gall d’indi. En poques setmanes estrenarem els protocols per guatlles i amb este projecte que endeguem ara esperem incorporar aviat l’orada, el llobarro i tant de bo altres espècies aquàtiques”.

A la Unió Europea es calcula que, el 2018, es van criar 1.700 milions de peixos, i en la zona mediterrània les més importants són l’orada i el llobarro, que junts van sumar 518 milions d’individus, sense que existisca ara per ara cap esquema de benestar animal que els tinga en compte. “Per desenvolupar un sistema d’avaluació del benestar de l’orada i el llobarro, un cop tens els protocols, cal testar-ho en granges reals per veure com funciona. Això serveix per a refinar procediments i també per anar establint unes pautes bàsiques de com hauran de formar-se els auditors de demà per poder fer una auditoria amb garanties”, explica el Dr. Dalmau.

Un cop validats i ajustats els protocols entraran a formar part de la família WelfairTM, la marca que utilitzen més de 15 empreses de certificació diferents sota la supervisió de l’IRTA i un únic segell.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

38 + = 41

Últimes notícies