HomePolíticaLluís Salvadó preveu que el Fons de transició nuclear aportarà 24 M€...

Lluís Salvadó preveu que el Fons de transició nuclear aportarà 24 M€ anuals a les zones nuclears

El president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana, Albert Salvadó, el diputat Lluís Salvadó i la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim,han mostrat una “gran satisfacció” per la creació d’un fons de transició nuclear a partir de l’afectació del 20% dels ingressos relacionats amb la producció d’energia d’origen nuclear que fixa l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

Aquest impost incorporat a la llei de mesures fiscals que acompanya els pressupostos del 2022 permetrà, segons Albert Salvadó, “preparar-nos en temps i treballar per revertir l’impacte socioeconòmic del tancament de les centrals nuclears”. El dirigent republicà ha reconegut el paper del diputat Lluís Salvadó, a qui ha definit  com l’ “arquitecte de l’impost nuclear” i li ha agraït  “la seva persistència per superar tots els entrebancs”.

Lluís Salvadó ha afirmat que  “aquest és el tercer intent que fem i que vam començar l’any 2014”. L’estratègia seguida ara ha estat la de “situar l’impost en la llei de mesures fiscals que acompanyava els pressupostos, en un format de nou impost que vam copiar d’una altra comunitat autònoma que ja havia superat els tràmits del Tribunal Constitucional”.

En aquest sentit, ha apuntat que “hem incorporat l’Article 87 que modifica a la Llei de l’impost aprovada l’any 2020 i on s’explicita queel 20% dels ingressos relacionats amb les activitats de producció, emmagatzematge i transformació d’energia elèctrica d’origen nuclear s’han de destinar a nodrir un Fons per a finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa de les zones afectades per l’impacte ambiental de la producció d’energia elèctrica nuclear”.

D’acord amb això Salvadó afirma que  “les previsions per al 2022 és que amb l’impost sobre instal·lacions es recaptin 155 M€ i d’aquests els tres reactors nuclears en pagaran 120 M€.  Es recaptaran anualment, i un 20%, és a dir 24 M€, cada any dotaran un Fons nuclear que es gestionarà des del Departament d’Empresa i Treball”.

Salvadó ha explicat que el nou articulat estipula que “el Fons es regularà per un reglament que ha de preveure la participació en la determinació de les prioritats d’actuació del Fons, dels consells comarcals i d’altres entitats locals de caràcter supramunicipal de les zones afectades”. Ara bé, també es preveu que amb l’esmena presentada pel Consell Econòmic i Social de Catalunya, s’incorpori en la gestió la participació d’entitats de caràcter socioeconòmic del territori.

Aquest Reglament que determinarà com es gestionarà el Fons, qui formarà part dels òrgans gestors i quins criteris determinaran en què es pot gastar; es tramitarà i aprovarà durant l’any vinent.

El diputat republicà ha afirmat que “a 1 de gener de 2023 el fons nuclear disposarà de 24 M€ per tirar endavant projectes de caràcter econòmic per impulsar noves activitats bàsicament a les dues comarques on estan ubicades les centrals, però també col·lateralment a les comarques veïnes del Baix Ebre, de la Terra Alta i del Priorat”.

Gemma Carim, ha destacat que “les centrals nuclears tenen un impacte molt gran en l’economia de la Ribera d’Ebre, i són l’aportació més gran de llocs de treball, i per tant si es tanquessin sense fer res s’acabaria de despoblar la comarca i també la seva àrea d’influència de les comarques veïnes”.

D’aquí que consideri que “aquest impost és vital per afrontar el tancament de les centrals, i malgrat tenir un caire ambiental també té una part de retorn per encarar, en temps i condicions, el repte de la reconversió, reindustrialització i diversificació de la comarca”.

Amb aquest impost hi veiem una oportunitat tant per a la transició energètica com per aflorar la indústria que al voltant d’aquesta es pugui generar”; a més també, “d’ajudar-nos a fer més competitius i atractius els nostres pol·lígons industrials”. Ha dit

Carim ha advertit que “aquests diners no han de servir per pagar actuacions d’altres administracions sinó que han de reactivar les nostres comarques i han de revertir el despoblament que patim, i també poder fer del nostre territori, un territori d’oportunitats, amb empreses innovadores al voltant del 5G i d’aquesta transició energètica”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

14 + = 18

Últimes notícies