HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catConeixes el debat constituent?

Coneixes el debat constituent?

Quan llegeixes frases com la de Joan Fuster (escriptor valencià) “Tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres” o escoltes frases com la de Lluís Llach: ‘Quan un està decebut i s’emprenya, el que ha de fer és posar-se al davant, mai darrera, sota la taula”, crec que inviten a la reflexió i a la mobilització!

I així em va passar quan Montse Castellà em va convocar a una reunió a Xerta el dia 29 d’agost de 2019 i allí vaig coincidir amb Dolors Roo, Ferran Roca, Josepa Ribera, Lola Santacatalina, Màrius Pont, Matilde Font, Vicenç Alegre, Sisco Vernet…, per explicar-nos una iniciativa innovadora, que tenia el seu origen institucional, però que després quedaria en mans de la ciutadania: iniciativa innovadora de la ciutadania per la ciutadania. Es tractava del Debat constituent, un procés participatiu transversal, inclusiu i plural per establir les bases constitucionals per al futur polític de Catalunya. Després de quatre anys de política activa a l’Ajuntament de la Sénia, tenia ganes de sortir de la política institucional, però no, per això deixar de fer política.

Em va semblar molt interessant i a la resta de presents també i, vam formar l’Entesa de les Terres de l’Ebre; una entesa regional formada per les quatres comarques: Ribera d’Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià.

A Tortosa, el 14 de setembre de 2019 van donar el tret de sortida amb la primera Jornada Formativa del Debat Constituent, després, la nostra Entesa, amb dos delegats i amb Montse Castellà, hem estat presents i espectants a la Coordinadora Nacional d’Enteses (amb l’obligada aturada per la Covid-19, que ha endarrerit la previsió inicial) i ara ja tenim programats els dos actes centrals, per començar, després, els diferents debats per la major part de poblacions de les quatre comarques.

El 27 de novembre de 2021, a les 19h, ens trobem a Flix, al Cinema de la Unió Social (c. Girona, 6), on parlarem amb el Lluís Llach sobre el Debat Constituent i el company Josep M. Trabalón, membre de la Coordinadora Nacional d’Enteses ens resoldrà totes les qüestions tècniques de com registrar-nos a l’app i altres dubtes que se’ns plantegin. L’acte el presentarà Vicenç Alegre, membre de l’Entesa de les Terres de l’Ebre.

El 2 de desembre de 2021, a les 19h, ens trobem a Tortosa, al Centre Cívic (plaça de Joan Monclús, (Ferreries)), on parlarem amb la Gabriela Serra i també resoldrem qüestions tècniques de com registrar-nos a l’app i altres dubtes que se’ns plantegin.

Haver convidat a Lluís Llach i a Gabriela Serra als nostres actes i que ho hagin pogut acceptat és un goig pel seu bagatge, saber estar i per aquests discursos emotius, motivadors… que els caracteritza, i també, no menys important, és tenir entre nosaltres a Josep M. Trabalón, una persona que he conegut a les reunions telemàtiques de la Coordinadora, amb una gran capacitat de treball i que fa les actes de les reunions “millor que ningú”.

I també celebro poder fer difusió del Concert del Debat Constituent del dia 18 de desembre de 2021 al Palau Sant Jordi, amb el Lluís Llach i la col·laboració de Montse Castellà, els Catarres, Joan Dausà, Gemma Humet, Suu, Natxo Tarrés, Joan Reig, Mag Lari i Marta Carrasco. Les entrades ja es troben a la venda!

Interessa’t per aquest moviment de participació ciutadana tan potent que va de extrem a extrem del territori on s’ha implicat gent que no tenen cap interès particular, sinó que tenen voluntat i molta, de construir un futur col·lectiu. Trobaràs tota la informació a www.debatconstituent.cat. És una eina de construcció massiva, on pensem el futur, debatem el futur i podem escriure el futur contestant a les 144 preguntes del qüestionari, repartides en set àmbits: Elements constitutius, Drets, Participació política i organització del poder. Organització territorial, Règim econòmic, Territori, recursos naturals, sectors estratègics i empreses públiques, i Seguretat i relacions internacionals.

Ens veiem a Flix, a Tortosa i a Barcelona i als debats territorials! La vida es pot omplir de projectes engrescadors personals i col·lectius i, aquest n’és un de col·lectiu on paga la pena ajudar a fer-lo gran per l’aprenentatge individual i per la projecció en el futur de Catalunya. T’animo a que ho facis!

Isa Castell Solà
Isa Castell Solà
Advocada i mediadora
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 2 =

Últimes notícies