HomeCulturaLo Pati reprograma el nou film de Mireia Sallarès sobre el psiquiatre...

Lo Pati reprograma el nou film de Mireia Sallarès sobre el psiquiatre Francesc Tosquelles

Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre ha reprogramat la projecció d’Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por, que finalment es podrà veure el dissabte 5 de març a les 18 h als Cinemes Amposta, amb un debat posterior amb Mireia Sallarès i Joana Masó, amb qui l’autora ha coescrit la pel·lícula.

El film bascula entre el documental experimental i la ficció especulativa i explora la figura del psiquiatre català Francesc Tosquelles (Reus, 1912 – Granges d’Òlt, 1994). Tosquelles va revolucionar la psiquiatria en els temps crítics del s. XX. Marxista i llibertari, va ser uns dels introductors de la psicoanàlisi a Catalunya i és considerat el pare de l’escola francesa i de la psicoteràpia institucional, segons la qual no hi ha malaltia mental sense societats i institucions ‘malaltes’. Va modernitzar les institucions psiquiàtriques, amb la dignificació de l’atenció als malalts mentals.

Tosquelles va buscar la complicitat del cinema i les arts en la seua pràctica terapèutica i va capgirar la relació que la societat tenia amb la bogeria. El film de Mireia Sallarès narra la història prioritzant no pas el que ha quedat documentat de la vida i obra de Tosquelles, sinó les absències i la desmemòria, sense separar el llavors i l’ara, els vius dels morts, ni la presa de consciència de l’inconscient. Després del visionat de la pel·lícula s’obrirà un torn de preguntes i un debat amb la directora Mireia Sallarès i amb la crítica literària Joana Masó, que a través d’un llarg projecte de recerca de més de quatre anys ha recuperat la figura de Tosquelles i ha escrit l’assaig Tosquelles.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 20 = 30

Últimes notícies