HomeEducacióL’oferta universitària de la regió ja atreu el 15 % d’estudiants ebrencs

L’oferta universitària de la regió ja atreu el 15 % d’estudiants ebrencs

El 15,5 per cent dels universitaris ebrencs ja cursa els seus estudis a les Terres de l’Ebre, segons l’Estadística de mobilitat obligada per raó d’estudis universitaris corresponent al curs 2021/22 que acaba de publicar l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Un percentatge baix però força important si tenim en compte que tan sols fa una dècada només un 1,3 per cent dels universitaris ebrencs podia estudiar a la pròpia regió.
Esta estadística oferix informació dels alumnes que es desplacen entre el lloc de residència i el lloc d’estudi, a partir de les dades de matrícula de Catalunya, facilitades pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat, que fan referència tant als estudiants que hi residixen com als que no.

En el cas de les Terres de l’Ebre, dels 3.330 alumnes residents matriculats el curs 2021/22, un total de 515 ho van fer en estudis universitaris que s’impartixen a Terres de l’Ebre, una xifra que s’ha multiplicat gairebé per 13 en deu anys. Al curs 2012/13 només hi havia 40 universitaris ebrencs estudiant al territori.

Cal advertir que esta estadística de mobilitat no inclou els estudiants universitaris de centres d’educació a distància com és la Universidad Nacional d’Educación a Distancia (UNED) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb seus a Tortosa des dels anys 1975 i 2000, respectivament.

A la regió ebrenca, Tortosa i Amposta són els dos únics municipis amb centres d’ensenyament universitari i tots formen part del Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Al Baix Ebre, el curs 2021/22 hi havia 1.475 universitaris dels quals 250 estudiaven a la mateixa comarca, és a dir a Tortosa, mentre que al Montsià dels 1.180 matriculats només 30 estudiaven a Amposta.

L’estadística assenyala que el curs 2021/22 la comarca de la Ribera d’Ebre tenia 435 universitaris, i la Terra Alta, 245. (Les xifres que publica l’Idescat sobre el nombre de matriculats estan arrodonides a múltiples de 5).

Els primers universitaris que van poder cursar els seus estudis a la pròpia regió van ser els d’infermeria. Ara fa 40 anys es va crear l’Escola Universitària d’Infermeria de Tortosa, adscrita a la Universitat de Barcelona i posteriorment a la URV. Més tard va arribar la Diplomatura de Ciències Empresarials i Turisme, també a Tortosa. Estos estudis es van integrar a partir del curs 2005/06 al Campus Terres de l’Ebre de la URV, que més tard s’amplià amb la diplomatura de Magisteri en Educació Infantil (curs 2007/2008) i el grau d’Educació Primària (curs 2009/10). El 2011 es va posar en marxa l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES), un centre adscrit a la URV, que impartix Fisioteràpia, a Tortosa, i Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, a Amposta.

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs (ERC), ha valorat positivament la consolidació dels estudis universitaris “no només perquè podem oferir a una sèrie d’estudiants de la nostra ciutat la possibilitat de quedar-se aquí, sinó pel pol d’atracció que estos estudis representen”. Tomàs ha destacat “l’excel·lència d’Amposta” en la pràctica i en equipaments esportius, i ha manifestat que “va ser un gran encert” ubicar a Amposta l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES). “I ara és evident que el que ens agradaria és poder ampliar esta oferta universitària amb nous estudis, que voldríem que tinguessen relació amb els que ja estan implantats”, ha dit l’alcalde tot afegint que “ho tenim bastant avançat i estem convençuts que aviat podrem tancar algun tipus d’acord per a continuar creixent amb l’oferta educativa universitària”.

L’oferta universitària a les Terres de l’Ebre també podria ampliar-se en un futur pròxim amb els estudis de Medicina. De fet, la Delegació del Govern de la Generalitat s’ha fixat este objectiu i està treballant amb la URV per a poder implementar-los coincidint amb l’ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC). El conseller d’Universitats i Recerca, Joaquim Nadal, fa un any ja va avançar que el grau de Medicina arribarà vinculat a la millora de l’HTVC.

A banda, segons que ha explicat el delegat del Govern, Albert Salvadó, “s’està treballant amb la URV per crear postgraus i màsters al Campus Terres de l’Ebre amb l’objectiu d’ancorar coneixement a la regió de l’Ebre”. En este sentit, una de les línies de treball del govern de l’Ajuntament de Tortosa en matèria d’universitats és impulsar els estudis relacionats amb el turisme, que es podria concretar amb una càtedra com a un primer pas, segons que ha explicat el regidor d’Educació, Víctor Grau (PSC).

Pisos de lloguer, a l’alça

De la mateixa manera que estudiants de la regió han marxat fora a estudiar n’hi ha altres que hi han vingut per a cursar els seus estudis universitaris. Al curs 2021/22 n’hi havia 530, de matriculats.

L’augment de la població universitària de fora ha mogut notablement el mercat immobiliari de pisos de lloguer, principalment a la capital del Baix Ebre, que en els últims 10 anys s’ha reactivat d’una manera extraordinària. “La demanda de pisos de lloguer és tan gran que ja no hi ha oferta”, explica Sebastià Esteller, director d’Esteller Consulting, empresa immobiliària amb seu a Tortosa. “Els preus són elevats i oscil·len entre els 500 i 600 euros mensuals”, apunta.

A la vegada, no només els estudiants de fora demanden pisos de lloguer, també funcionaris de les administracions de la Generalitat i Justícia o docents, apunta Esteller. Esta demanda ha fet que en els últims anys inversors hagen apostat per la rehabilitació d’edificis cèntrics de la capital del Baix Ebre per a destinar-los a un lloguer més selectiu i, en alguns casos, amb filtres com demanar fins a quatre mensualitats de finança. Hi ha exemples a la plaça d’Alfons XII o a l’avinguda de la Generalitat.

A banda, hi ha una particularitat a tindre en compte: gairebé el 80 per cent dels estudiants de Fisioteràpia a Tortosa són de nacionalitat francesa, amb un poder adquisitiu més alt i disposat fins i tot alguns a no compartir pis. “He arribat a llogar xalets per a estudiants francesos a preus que van des dels 800 als 1.000 euros mensuals”, assenyala Esteller.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies