Maria Cinta és el nom que porten actualment més dones a les Terres de l’Ebre. Ocupa la primera posició del rànquing, segons les dades de l’Idescat corresponents a 2022 elaborades a partir del padró continu de l’Instituto Nacional de Estadística (INE). Després venen els noms de Maria del Carmen (1.789), Josefa (1.789), Maria (1.688), Maria Teresa (1.611) i Montserrat (1.472).
En concret, a la regió de l’Ebre hi ha actualment 1.992 dones que es diuen Maria Cinta, a les quals cal afegir les 505 que es diuen només Cinta. No obstant això, en les últimes tres dècades este nom, fruit de la devoció a la Mare de Déu de la Cinta, patrona de Tortosa, ha perdut popularitat i cada cop se posa menys a les xiquetes. De fet, Maria Cinta, des del 2007, no apareix amb una freqüència igual o superior a 4 a les estadístiques de l’Idescat, la qual cosa vol dir que des d’aquella data este nom anualment no s’ha posat a cap xiqueta o com a molt a tres. El mateix passa amb Cinta, des de 2014.
A Catalunya, Maria Cinta ocupa actualment la 187a posició en el rànquing de noms i es diuen així 3.435 dones. Cinta es troba en la 421a posició i el porten 847 catalanes. Només cal veure les dades de les dones que porten el nom de Maria Cinta o Cinta en funció de la dècada en què han nascut per a constatar-ne el declivi. Així, entre les catalanes nascudes entre 1950 i 1959 n’hi ha 816 que porten el nom de Maria Cinta i 83 el de Cinta, però entre 2010 i 2019 només n’hi ha 10 catalanes que es diuen Maria Cinta i 48 que es diuen Cinta [Vegeu el quadre que publiquem amb totes les dades per dècades].
La causa de la pèrdua de popularitat de noms com el de la patrona de Tortosa cal buscar-la en les famílies que sovint busquen noms més moderns o internacionals per a les seues filles. Amb l’augment de la globalització s’opta per noms curts que sonen bé. A la vegada, en la mesura que la societat esdevé més laica, la influència de la religió en l’elecció dels noms també disminuïx.