El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha assegurat que la situació de sequera que viu el país és “molt crítica”, la pitjor dels últims 100 anys. Ho ha dit este dimecres en el marc d’una reunió amb el món municipal i els directors de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Aigües Ter-Llobregat (ATLL) per abordar conjuntament l’actual situació de sequera.
El conseller ha assegurat que el país “ha fet els deures” i ha demanat a la població que continue fent “el que calga” per a estalviar. “Ens toca fer un esforç encara més gran com a país perquè l’aigua s’allargue el més possible”, ha expressat.
Mascort ha dit que malgrat que el consum d’aigua provinent d’embassaments s’ha reduït a l’estiu, cal fer un pas endavant per “dilatar la situació el màxim possible”. De fet, ha explicat que pràcticament el 45% de l’aigua que es consumeix actualment ja no ve dels embassaments: ve de les dessaladores, de l’aigua regenerada o de la freàtica.
El conseller calcula que a les conques queda aigua “per uns quants mesos” i coincideix amb el director de l’ACA, Samuel Reyes, que s’entrarà a la fase d’emergència a principis de desembre.
La reducció de la pressió de l’aigua
Davant la situació, Mascort ha explicat que “totes” les mesures d’estalvi possibles estan sobre la taula. Una és la reducció de la pressió de l’aigua de les aixetes, que estima que reduiria entre un 2% i un 5% el consum depenent de la zona. El conseller ha dit que este dimarts es va reunir amb alguns dels operadors d’aquest servei i ha explicat que Aigües de Barcelona i Aigües de Manresa són algunes de les empreses que ja estan fent proves per implantar la mesura. De totes maneres, tirar endavant aquesta iniciativa està a les mans de les operadores i el departament no té constància que es pose en marxa.
Una altra de les opcions que ha apuntat el conseller és utilitzar els pous en desús i fer-ne de nous. “Hem de posar totes les eines que tenim tots plegats perquè la situació és molt crítica”, ha insistit.
El conseller Mascort ha afirmat que la intenció del Govern mai ha estat multar els ajuntaments. “Els estem donant eines per acompanyar-los en la transició, no tenim intenció de sancionar”, ha expressat. En este sentit, ha recordat que l’executiu ha atorgat ajuts per un valor de 110 MEUR per impulsar mesures d’estalvi al món local i ha assenyalat que la mesura està funcionant. “Els que consumien més litres per habitant i dia ja estan fent accions per reduir”, ha dit.
A la reunió hi ha assistit els representants de les diputacions, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de la Federació de Municipis de Catalunya, i l’Associació Catalana de Municipis. L’objectiu de la trobada ha estat compartit la situació d’excepcionalitat actual i conèixer les necessitats dels municipis per estalviar més aigua. Cada quinze dies tenen programada una comissió interdepartamental per estar al dia la situació dels municipis.
Els municipis valoren positivament la reunió
Un cop acabada la reunió, el president de la Federació de Municipis, Eduard Rivas, ha valorat positivament la trobada, que ha establert les bases perquè els municipis i l’executiu es coordinen en una mateixa direcció. “És important traslladar un missatge d’unitat de tota l’administració pública”, ha destacat. Rivas ha dit que el departament no han anunciat noves mesures d’actuació i ha assenyalat que ara el més important és crear consciència ciutadana davant la problemàtica. La Federació de Municipis té 700 associats i representa el 90% del total d’ajuntaments del territori.
En la mateixa línia, el secretari general de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha agraït que durant la reunió el Govern reconegués la “bona” feina dels ajuntaments. També ha explicat que s’ha obert la porta a la creació d’una nova oficina per agilitzar els tràmits i supervisar els processos que facen els municipis per donar resposta a la manca d’aigua.