HomeEntrevistesMeritxell Roigé · “Espero anunciar en breu una altra implantació industrial de...

Meritxell Roigé · “Espero anunciar en breu una altra implantació industrial de valor afegit”

Pregunta: Estes Festes van més enllà que el parèntesi de l’any passat malgrat les restriccions encara vigents. Com ho valora?

    Resposta: Tampoc les fem com voldríem, però anem una mica més enllà. Potser el més destacat és que tornem a tenir pubilles. La vida continua i hi havia el risc que dos generacions es quedessen sense ser-ho. Volíem recuperar esta part i a partir d’aquí hem pensat en unes Festes que tot i complir les mesures que pertoquen, podran arribar als diferents públics, malgrat que hi ha actes com el circuit de penyes que no ens el dixen fer.

P: Hi haurà més participació de la gent que l’any passat.

    R: Sí, de fet hi haurà concerts, quan l’any passat no n’hi havien, i la majoria ja han esgotat les entrades en poques hores. Parlem d’aforaments de 1.000 i 2.000 persones. Espero que la gent hi participe, tot i no poder viure la Cinta com la coneixem.

P: Es farà un concert dels Quicos a la nova plaça de la Catedral i un de la Banda de Música a la nova plaça de l’Ajuntament. És simptomàtic de la visualització de dos espais regenerats urbanísticament.

    R: Volem aprofitar la Cinta 2021 per a posar en relleu, inaugurar i fer els primers actes en dos espais que són emblemàtics i que seran centre neuràlgic d’actes a la ciutat. La plaça de la Catedral tanca un llarg projecte de recuperació al centre històric, des del moment en què es va aconseguir poder enderrocar les cases, passant per les excavacions arqueològiques i ara el doble projecte de la plaça i de la Cota Zero per a visitar les restes.

P: Pesarà més el resultat final que els retards?

    R: Jo no diria tant retard com complexitat en l’execució. Des del 1964 que les cases de la Catedral estaven afectades pel planejament i no és fins al 2015 que s’aconseguixen enderrocar. Ho vaig viure en primera línia com a regidora d’Urbanisme. Un procés llarg per a arribar a acords amb tots els propietaris i un projecte agosarat que ha permès les posteriors excavacions. De fet, érem l’única formació política que hi crèiem. La resta estava en contra de tombar les cases. Ara ja no els hem tornat a sentir. I hem vist el mateix amb altres projectes, com la plaça de l’Ajuntament o la plaça Mossèn Sol. Hem tirat endavant projectes que al final els fets han demostrat que s’havien de fer. La ciutat no creix sense decisions valentes.

P: En l’última fase després de la segona adjudicació sí que hi ha hagut també un retard en les obres de la plaça que ja no era imputable a l’arqueologia.

    R: Va haver-hi només dos mesos de retard per un sector afectat per les conduccions de gas.

P: La pandèmia no només ha afectat les Festes. Ho ha esquitxat tot. Quin balanç en fa?

    R: Ha sigut un any i mig molt complicat, en què els alcaldes i alcaldesses hem estat fent front a totes les dificultats i necessitats, donant resposta des de primera línia a àmbits que no ens competien.

P: Quina ha estat l’afectació singular a la ciutat i quin és el repte per a la seua recuperació?

    R: No ha estat res diferent d’altres pobles i ciutats. Ha afectat a tothom, a la gent, a nivell social, a l’estat d’ànim de tothom. El que hem de fer és generar activitat i il·lusió, que és el que intentem fer amb la Mostra de Jazz o amb altres festivals, perquè la gent recupere l’alegria i torne a consumir. La potent campanya per a reactivar el comerç amb bons de descompte n’és un exemple. Per a nosaltres ha estat una prioritat la recuperació econòmica i la generació d’ocupació.

P: Amb quin resultat?

    R: La pandèmia a Tortosa ens ha portat també la implantació d’una nova empresa com Florette, amb la qual portàvem treballant des de feia tres anys. La meua prioritat com a alcaldessa és que hi haja oportunitats a Tortosa i espero poder anunciar en breu una nova implantació industrial molt important per al territori que suposaria molts llocs de treball.

P: I certament caldrà més sòl industrial, com va anunciar en la conferència de l’equador del mandat?

    R: Ja ho hem demanat al Govern perquè si esta implantació acaba sent una realitat, que espero que sí, esgotem el sòl disponible al Catalunya Sud. La mateixa empresa ens demanaria ampliació per a futures empreses del mateix sector.

P: Confia plenament en l’estratègia general i de vacunació de Salut, que de moment no permet veure encara la llum al final del túnel? Visualitza quan es produirà el retorn a la normalitat a la ciutat?

    R: A Tortosa les dades han estat prou bones. No ens ha calgut estar en cap moment durant l’estiu en cap toc de queda. Però falta encara gent per a vacunar i aprofito per a fer una crida. Pensàvem que ara ja estaríem en la normalitat, però estem pitjor, hem tingut més restriccions, que l’any passat. Se’m fa difícil preveure una data perquè a més a més els epidemiòlegs ja parlen que caldrà més d’un 70% de gent vacunada per a tenir immunitat de grup.

P: Què s’ha fet més bé i més malament des de les administracions?

    R: S’havia de donar resposta a coses que no coneixíem i, per tant, ara si tornéssem al març del 2020, canviaries coses. El que està clar és que ha faltat informació d’administracions superiors, sobretot en els períodes inicials. Ara està bastant resolt.

P: Ha parlat amb el nou responsable territorial de Salut? En quin punt està l’ampliació de l’hospital o la del CAP Baix Ebre?

    R: Hem tingut una reunió, sí, i estic pendent també de reunir-me amb el nou conseller. L’hospital per a nosaltres és una prioritat com a ciutat i ens cal una vegada per totes que es pose fil a l’agulla. Ja no li podem donar més voltes a un tema parlat, treballat i consensuat, i demanem una execució ràpida d’una ampliació que ja s’ha anunciat i explicat.

 

L’alcaldessa, dimarts passat, al seu despatx durant l’entrevista. Foto: Núria Caro

P: El seu govern ha gestionat els efectes del coronavirus en minoria i no ha pogut assolir grans consensos ni en el context excepcional de la pandèmia. Com ho ha viscut?

    R: Treballant i tirant endavant igualment la ciutat. Ens ha costat més esforços i m’he sentit sola en relació a l’oposició, que jo entenc que ha de tenir l’objectiu de construir ciutat i no de destruir un projecte o una alcaldessa. Els trobo a faltar en els temes importants de ciutat, però la faena i el projecte per a mi no diferix de l’anterior mandat, quan el govern tenia majoria.

P: L’oposició s’ha queixat que prenien mesures contra la pandèmia de forma unilateral, sense negociació prèvia.

    R: A tots els portaveus se’ls ha donat informació setmanalment, i si calia diàriament, en els moments més delicats de la pandèmia. I l’oposició el que diu és que tot es fa malament, però sense concretar.

P: Presentarà un pressupost per al 2022 o té decidit ja que tornarà a fer una modificació pressupostària?

    R: De pressupost en tenim, perquè per desconeixement o per voler enganyar, n’hi ha que diuen que no tenim pressupost. En tenim un que ha estat objecte de diferents modificacions que enguany ens permet tenir la major xifra d’inversions de la història de l’Ajuntament. Ara, com l’any passat, tornarem a proposar un acord per a uns nous pressupostos, però l’any passat no vaig tenir ni resposta ni proposta. Siga com siga, la ciutadania no notarà res.

P: Els partits que han facilitat les modificacions pressupostàries, cas d’ERC i de Cs, són la seua prioritat per a negociar?

    R: Són dos partits que em mereixen tornar-hi a parlar. En canvi, hi ha altres partits que han enganyat sobre els missatges que jo havia donat en les reunions i que és evident que l’únic que volen és destruir. Votarien que no fins i tot si presentéssem el seu pressupost.

P: Falten dos anys de mandat. Quines són ara les prioritats?

    R: En tinc dos: generar ocupació i activitat econòmica perquè la gent puga viure aquí, i millorar la via pública, començant per la inversió que tenim prevista enguany en voreres, en asfaltatge, en camins, en el parc municipal. A més, dilluns sortirà a licitació l’obra de remodelació del carrer Cervantes, que començarà a la tardor, i també hi ha una aposta per recuperar el patrimoni i les muralles, amb el nou passeig que unirà el Rastre, Santa Clara, l’Hospital i la Simpàtica, i les inversions previstes als fortins. I buscarem una actuació encara més potent i àmplia a les muralles.

P: L’Ajuntament ha renunciat finalment a presentar recurs contra la suspensió cautelar de la retirada del monument franquista.

    R: Els dos informes jurídics demanats conclouen que no s’ha d’interposar recurs a les cautelars perquè la interlocutòria de la jutgessa no fa referència a l’atorgament de la llicència d’obres. No podem interposar un recurs contra una cosa que no és competència nostra. Vam fer el que pertocava donant la llicència i ara fem el que pertoca.

P: Este és el vessant tècnic. Quina és la posició política de l’alcaldessa de Tortosa?

    R: No hi ha ni vull donar un posicionament polític. Hem fet el que tocava per a complir la legalitat. Vam fer una consulta amb el consens de 20 de 21 regidors. Els que avui hi reneguen, com el senyor Jordan, la van demanar. La consulta no era vinculant perquè el monument no és propietat de l’Ajuntament i a partir d’aquí vam dir que nosaltres compliríem la legalitat, tot i que encara esperem la nova llei del Parlament de Catalunya anunciada per l’exconsellera de Justícia i el president Torra. No deu ser tan fàcil fer-la.

P: Li agradaria que es resolgués ja el serial? En quin sentit?

    R: El que demanaria és celeritat pel que fa a la resolució del contenciós i que sapiguem quina és la posició de la justícia.

P: Té clar amb quin partit es presentarà a la reelecció el 2023?

    R: Amb el meu. Tenim un projecte que es diu Junts per Tortosa que va més enllà de partits polítics. Només tres dels set regidors que van sortir escollits eren del PDeCAT. Estem oberts a arribar a acords amb qui siga i a incorporar persones que vulguen treballar per Tortosa.

P: També gent de Junts per Catalunya?

    R: També, i tant. Molta gent de Junts els he tingut de companys de partit i no he tingut cap problema.

P: Quina nota li posa al nou govern de la Generalitat?

    R: Són pocs dies per a fer-ne una valoració clara, però ens calen respostes a molts reptes de ciutat que depenen d’actuacions del govern de la Generalitat i esperem que el nou curs polític ens les done.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

51 + = 58

Últimes notícies