Més d’un terç dels consellers nacionals d’ERC reclamen un avançament del congrés de la formació per escollir la nova executiva del partit tal com reclama l’expresident d’Esquerra, Oriol Junqueras. Segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha pogut confirmar l’ACN, més d’un centenar del total de 300 consellers nacionals han firmat la petició per obligar a l’executiva d’ERC a debatre l’avançament del congrés. Preveuen registrar la sol·licitud formal els pròxims dies, llavors s’hauria de convocar un consell nacional extraordinari per abordar-ho. Si s’aprovés l’avançament, els republicans podrien situar el congrés un mes abans del previst, a finals d’octubre. Ara per ara, el congrés està fixat el 30 de novembre.
Els últims mesos Junqueras s’ha trobat amb les bases arreu del país per copsar sensacions de cara la seva candidatura. La podria presentar el 30 de novembre al seu poble, Sant Vicenç dels Horts, i fonts properes a l’expresident de la formació han insistit en la necessitat d’avançar el congrés. Des de l’entorn de Junqueras apunten que no ha estat ell qui ha promogut la recollida de signatures, sinó que ho han fet els consellers a títol individual. Paral·lelament, el sector afí a Marta Rovira, l’actual secretària general, està articulant una candidatura alternativa.
Els estatuts d’ERC fixen un màxim de tres mesos des de la dimissió del president per la celebració del congrés. Junqueras va dimitir el 10 de juny i aquest termini expiraria el 10 de setembre. Sí que es podria fer més enllà d’aquest termini si hi hagués una repetició electoral, però ara mateix no hi ha aquest escenari. Fonts de l’entorn de Junqueras recorden que amb l’avançament hi hauria cinc mesos des que ell va plegar fins la celebració del congrés, tenint en compte que un cop es decideixi el canvi de data, han de passar 50 dies de preparació.
Crítiques a Junqueras
Diversos militants d’ERC han criticat la pressió de Junqueras per avançar el congrés. L’exalcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha dit: “em cau l’ànima als peus“. “Ara toca deslegitimar el procés congressual?“, ha preguntat a X. “Els valors republicans i el ‘cesarisme’ no són massa compatibles“, ha afegit. L’exdiputat al Parlament, Jordi Orobitg, ha anomenat directament Junqueras. “Un líder mai defuig el debat i la confrontació“, li ha retret. “Ara pretén limitar la competència i alternatives per un formalisme?“, ha qüestionat.
L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, ha dit que hi ha “presses per amputar l’alternativa” i ha recordat que el mateix Junqueras va aprovar la data quan encara era president d’ERC. “Meliquisme desbordant“, qualifica a X.
Partidaris de l’avançament
En canvi, el líder d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha compartit un tuit d’un militant republicà: “Cal repensar i aprendre dels errors, cal retornar l’orgull de pertinença a un partit, a uns principis, a unes sigles, i a una manera de fer les coses. I cal que la militància decideixi i defineixi aquest futur quan més aviat millor“. L’exconseller d’Exteriors Bernat Solé, també afí a Junqueras, s’ha mostrat partidari de l’avançament. “Els estatuts acordats són per ser complerts. Obviar-los és poc republicà“, ha proclamat a les xarxes socials.
L’exdiputat al Congrés, Joan Tardà, també ha escrit a X que “és tan convenient l’avançament del congrés d’ERC com ho és que l’actual direcció, integrada per companys ‘roviristes’ i ‘junqueristes’, no pleguin sense haver resolt de totes totes l’afer de la propaganda de falsa bandera“. “Uns i altres s’hi juguen la credibilitat“, sentencia.