HomeSense categoriaMig segle de vestits de paper: Amposta rememora la tradició amb una...

Mig segle de vestits de paper: Amposta rememora la tradició amb una exposició

montsià // Fil, agulla i… paper. Les modistes d’Amposta fa cinquanta anys que utilitzen este peculiar material per a crear tota mena d’indumentàries dignes de les passarel·les d’alta costura per al Concurs de Vestits de Paper, un esdeveniment amb molts anys d’història que organitza el municipi amb motiu de les Festes Majors. Per a celebrar l’efemèride, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Tarragona, han preparat l’exposició Paper i fil a la festa. 50 anys del Concurs de Vestits de Paper d’Amposta, una mostra que s’inaugura este divendres i que exposarà, fins al 3 d’octubre, les obres que han anat desfilant al llarg dels anys per la passarel·la del Concurs.

La mostra recull la història del Concurs de Vestits de Paper d’Amposta des de la primera edició, l’any 1971, fins a la darrera, el 2019, ja que les mesures preses per la covid-19 no n’han permès la convocatòria els dos darrers anys. La tècnica d’Etnologia del Museu de les Terres de l’Ebre, Carme Queralt, explicava que “tot va començar amb un acord entre l’empresa de cartons Dapsa i l’Ajuntament d’Amposta, als anys 70, on es va repensar un acte que ja tenia lloc a la ciutat per a organitzar el primer Concurs de Vestits de Paper d’Amposta”. Este precedent a la festa es duia a terme durant la celebració de la diada de Santa Llúcia, patrona de les modistes i els camàlics, i encara avui dels oficis que fixen la vista, ja que per aquelles dates, al desembre, s’organitzava el Concurso de Mis Modistilla de confecció tèxtil, que, l’any 1971, va evolucionar cap al de vestits de paper. Des d’aquell moment fins avui, pel Concurs han passat un total de 84 modistes, modistos, cosidores i ajudants, per això l’exposició vol ser un aparador del seu treball artesanal i artístic.

Amb el pas dels anys, Queralt confirmava que el Concurs ha anat creixent i evolucionant: “Al principi només hi havia una categoria i s’hi presentaven lliurement els vestits, que solien ser de nit o de núvia. Després, cap als 80 ja s’establixen les categories com les coneixem avui. D’aquella època tenim molt poca documentació, perquè al principi no se li donava la importància que tenen ara”, reblava. 

La mostra aplegarà més d’una vintena de vestits confeccionats íntegrament amb paper, alguns propietat de l’Ajuntament, d’altres cedits per modistes o models, d’alguna de les edicions del Concurs. “Hi haurà vestits des del 1971 fins a l’actualitat, així com de les quatre categories: Moda Actual, Vestits d’Època, Vestit de Fantasia i Moda infantil”, explicava l’etnòloga, que revelava que des del Museu estan estudiant si es podrà exposar el primer premi de la primera edició del Concurs, un vestit de festa batejat amb el nom de Bajo els sol de España. Cada un dels conjunts i complements exposats, elaborats íntegrament amb paper, esdevé una peça única i fràgil, ja que el paper es malmet amb facilitat i, en la majoria de casos, és també molt difícil de conservar. “Al principi a les modistes els costava molt fer el canvi del tèxtil al paper, ja que este s’ha de cosir amb molta prudència, però en els últims anys fins i tot han arribat a imitar la llana i el fil amb molta destresa”, explicava Carme Queralt.

Des d’aquell primer esdeveniment fins avui, les modistes i cosidores han aconseguit millorar la tècnica, però també ha jugat a favor seu l’evolució del material. Queralt explicava que “ara hi ha molts més tipus de papers que poden utilitzar. Això fa que els vestits d’ara siguen molt diferents dels de llavors, des dels colors, a la textura del paper, tot és diferent. A banda, als anys 90 també es va posar de moda el reciclatge, per això a partir de llavors trobem peces fetes íntegrament amb butlletes de loteria o els mateixos tiquets d’entrada del Concurs”. Pel Concurs de Vestits de Paper d’Amposta han desfilat més de 2.700 vestits, però només una granota de pantalons curts, l’any 2013, en el qual es va emprar més d’un quilòmetre i mig de fil fet de paper.

De moment, des del Museu de les Terres de l’Ebre han demanat un vestit a cada modista per a poder tenir representació de cada dècada. L’excepció és Cecília Albacar, una de les participants de més edat que guarda vestits d’aquella primera edició del Concurs, per això cedirà dos models a la mostra, on s’ensenyarà des de la història, els materials o la forma de treballar de les persones que durant tot l’any preparen una peça de moda exclusiva per a una sola nit: la de la desfilada anual del Concurs de Vestits de Paper

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

66 + = 71

Últimes notícies